Obalne galerije Piran v maju napovedujemo nove razstave in dogodke. Veselimo se ponovnega srečanja z obiskovalci v živo in upamo, da se s pomladnim mesecem začenja neprekinjeno odprtje galerij in muzejev.

Razstava SCOTOMA, ki bo od 14. maja do 27. junija 2021 na ogled v koprski Galeriji Loža, je nastala v sodelovanju z Galerijo Jakopič – Muzej in galerije mesta Ljubljana ter Strip Core / Forumom Ljubljana. V ljubljanski galeriji je bila prvič na ogled spomladi 2019 in je močno zaznamovala slovenski prostor sodobne fotografije. Avtor DK je eden najvidnejših predstavnikov avtorske fotografije srednje generacije v Sloveniji. SCOTOMA je enigmatična fotografska refleksija z močnim izrazom intimnih notranjih občutij. Fotografije ostajajo sledi avtorjevega večplastnega srečevanja s svetom, njegovega podzavestnega dojemanja, realnega razumevanja in čutenja. Subtilna vizualna pripoved, ki se osredotoča na razliko med opazovanjem in videnjem kot mentalnim procesom, gledalca izziva k spremljanju in preoblikovanju lastnega načina gledanja.

Mesec zaznamuje 18. maj − MEDNARODNI MUZEJSKI DAN, ki je namenjen predvsem večji prepoznavnosti muzejev v družbi. Tako kot preostale galerije in muzeji bomo tudi v OGP mednarodni dan muzejev obeležili s prostim vstopom v naša razstavišča in nekaterimi spremljevalnimi dogodki ob občasnih razstavah.

OGP v zadnjem obdobju veliko pozornost namenjamo mladim in najmlajšim obiskovalcem. Večletno sodelovanje z VRTCEM MORNARČEK PIRAN se navezuje na Unescov projekt NAŠ KRAJ: NJEGOVA KULTURNA IN NARAVNA DEDIŠČINA. V tem šolskem letu otroci v okviru projekta PO MORJU PLUJE LADJA raziskujejo pomorsko dediščino, ki obsega široko področje različnih dejavnosti: turizem, prehrano, prevozništvo, tradicionalna plovila itd. Z raziskovanjem pomorske snovne in nesnovne dediščine želimo najmlajše ozaveščati o pomenu trajnostnega razvoja za ohranjanje takšnega sveta, v katerem bodo želele živeti in delati današnje in prihodnje generacije. Projekt se bo končal z razstavo otroških izdelkov v piranski Galeriji Herman Pečarič, ki jo bomo odprli 27. maja in bo na ogled do 6. junija 2021.

V nizu majskih dogodkov napovedujemo začetek praznovanja 60. obletnice FORMA VIVE Portorož. Letošnji kiparski simpozij bo potekal  jeseni 2021 (septemberoktober), priprave nanj pa so se že začele. FORMA VIVA 2021 bo v znamenju narave in njene tesne prepletenosti s sodobno umetnostjo: ART & NATURE. 19612021. Narava torej v vseh svojih pojavnih oblikah postane motiv za ustvarjanje štirih povabljenih umetnikov iz različnih držav.Med njimi so svetovno znani predstavniki srednje generacije ter obetavni mlajši vizualni ustvarjalci in ustvarjalke. Prvič v zgodovini bodo kiparske umetnine ustvarjene za štiri javne lokacije obalnih mest: v Piranu, Izoli, Kopru in Ankaranu. Občine slovenske Istre so tako s svojim aktivnim sodelovanjem na letošnjem simpoziju podprle potencial te edinstvene nacionalne prireditve, ki je v mednarodnih krogih prepoznavna že 60 let. Jubilejno simpozijsko leto bo spremljal vsebinsko bogat program, ki že nastaja v sodelovanju s številnimi partnerji, gospodarskimi akterji in lokalnimi skupnostmi.

Vabljeni na ogled novih aprilskih razstav: SALT WITH ME BORISA BEJE v Galeriji Monfort v Portorožu, PREHAJANJE LUČKE ŠPAROVEC v Galeriji Meduza v Kopru in MARAVEE DRESS –JAZ BIVAM v Mestni galeriji Piran.