Mesec, s katerim vstopamo v poletje, zaznamujeta najdaljši dan in najkrajša noč v letu. Kratka junijska noč okoli poletnega solsticija je tudi prizorišče slovenskih muzejev, galerij in drugih kulturnih ustanov, ki na ta dan široko in pozno v noč odpirajo svoja vrata.

POLETNA MUZEJSKA NOČ bo letos v soboto, 19. junija. Brezplačen ogled razstav v razstaviščih OGP v Kopru in Piranu bo možen do poznih večernih ur. V Piranu se bo odvijala posebna karavana dogodkov, začenši s pedagoško delavnico v Pomorskem muzeju Sergej Mašera ob 18. uri. V piranski Galeriji Herman Pečarič pa bo ob 19. uri otvoritev kiparske razstave VOJCA SODNIKARJA PONISA (1959−2019). Ta je nastala v sodelovanju s Skupnostjo Italijanov Giuseppe Tartini Piran. Naslov PIETRUZZE / KAMENČKI simbolno napoveduje kamnite skulpture majhnih in srednje velikih dimenzij. Ob 20. uri bo otvoritev razstave 30 LET SOLINARSTVA v Pomorskem muzeju, večer pa se bo zaključil s koncertom TARTINI E ANNA MARIA DELLA PIETÀ ansambla L´arte dell’arco iz Padove, ki ga v Gledališču Tartini organizira Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini Piran.

Galerija Monfort v Portorožu bo v poletnih mesecih gostila skupinsko razstavo THE PAINTING NOW! SLIKARSTVO ZDAJ! SLOVENIJA 2021. Gre za medinstitucionalno sodelovanje OGP in Mestne galerije Nova Gorica. Trinajst slovenskih slikarjev je maja letos razstavljalo v Mestni galeriji Nova Gorica, od 24. junija do 29. avgusta pa se bodo isti avtorji z drugimi deli, predvsem slikami večjih dimenzij, predstavili v Galeriji Monfort v Portorožu. Kustos razstave Andrej Medved je na razstavo uvrstil slikarje različnih generacij in avtorskih poetik, ki zaznamujejo sodobno slovensko slikarstvo danes. Pri izboru je bil pozoren predvsem na kakovost del in ustvarjalno inventivnost avtorjev.

Razstava SAFETA ZECA OBJEMI in EXODUS, postavljena na različnih lokacijah v Portorožu in Piranu (Kamnita dvorana Monfort Portorož, Gledališče Tartini, Tartinijeva hiša, krstilnica Janeza Krstnika, cerkve Marije Zdravja, sv. Petra, Marije Tolažnice in sv. Roka v Piranu) pa bo na ogled vse do 30. junija. Več o razstavi in organiziranih vodstvih na tej povezavi.

V nizu pomladno-poletnih dogodkov napovedujemo tudi pričetek praznovanja 60-letnice FORMA VIVE PORTOROŽ. Kiparski simpozij z letnico 2021 se bo odvijal v jesenskem času (september-oktober), priprave nanj pa potekajo že nekaj časa. FORMA VIVA 2021 bo v znamenju narave in njene tesne prepletenosti s sodobno umetnostjo, to prežemanje se odraža v poimenovanju simpozija: ART & NATURE. 1961-2021. Slednja tema bo navdih za ustvarjanje štirih povabljenih umetnikov iz štirih držav (Italija, Avstrija, Norveška, Slovenija), svetovno znanih predstavnikov srednje generacije ter obetavnih mlajših vizualnih ustvarjalcev in ustvarjalk. Prvič v zgodovini simpozija bodo kiparske umetnine ustvarjene za štiri javne lokacije obalnih mest, v Piranu, Izoli, Kopru in Ankaranu.

Jubilejno simpozijsko leto bo spremljal vsebinsko bogat program, ki nastaja v sodelovanju s številnimi partnerji, gospodarskimi akterji in lokalnimi skupnostmi. Med drugim, se v Obalnih Galerijah Piran pričenja MEDNARODNI INTERNSHIP PROGRAM, ki je namenjen usposabljanju mladih strokovnjakov iz področja kustodiata in produkcije vizualne umetnosti. V njem bodo sodelovali Clemente Miccichè, Giorgia Simioni in Samantha Chia, ki pričnejo s programom 2. junija. Gre za prvo tovrstno mednarodno iniciativo v Sloveniji.

Konec junija se bo v Galeriji Loža v Kopru iztekla fotografska razstava DK SCOTOMA, ki je nastala v sodelovanju OGP z Galerijo Jakopič – MGML ter Strip Core / Forumom Ljubljana. V nedeljo, 27. junija, bomo na zaključnem vodstvu prisluhnili kustosinji razstave Mariji Skočir in avtorju te subtilne vizualne pripovedi, ki se pod svoja umetniška dela podpisuje s kratico DK.

Konec šolskega leta se zaključuje tudi enoletni pedagoški projekt SKUM (Razvijanje sporazumevalnih zmožnosti s kulturno-umetnostno vzgojo). Umetniška izkušnja ima velik pedagoški potencial, saj ta na poseben način spodbuja številne kreativnosti, moralne vrednote, samopodobo in inovativne oblike učenja. Po lanskoletnih projektih (PREŠERNOVANJE v Galeriji Herman Pečerič in PREOBRAZBA v palači Apollonio Zaccaria v Piranu), se bo tokrat OŠ Šmarje predstavila z instalacijami, ki ponazarjajo metulje v mirovanju. Razstava bo na ogled v Galeriji Meduza v Kopru od 14. do 24. junija.

Večletno sodelovanje z VRTCEM MORNARČEK PIRAN se navezuje na Unescov projekt NAŠ KRAJ: NJEGOVA KULTURNA IN NARAVNA DEDIŠČINA. V tem šolskem letu so otroci v okviru projekta PO MORJU PLUJE LADJA raziskovali pomorsko dediščino, projekt se končuje z razstavo otroških izdelkov v piranski Galeriji Herman Pečarič, ki bo na ogled od 27. maja do 6. junija. Ob tem dogodku z veseljem obveščamo javnost, da smo po sanaciji stene v parku Galerije Herman Pečarič, pridobili novo javno površino za različne pedagoške dejavnosti na odprtem.

Razstava ŠOLA SOLINARSTVA, ki bo od 4. do 18. junija v Galeriji Monfort, je nastala v sodelovanju Oddelka za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete, Fakultete za arhitekturo in Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Študentje so si šolo zamislili kot orodje, s katerim bi obvarovali srednjeveški tip solinarstva pred propadom in obenem soočali gledalca o možnosti solinarstva s predstavo o oživljenih Fontaniggah.

Za zaključek napovednika pa z veseljem vabimo k ogledu kratke dokumentarne predstavitve pretekle razstave LOJZE LOGAR. INTERMEZZOZOIK, SARCOPHAG(US) 1995−2010, ki je potekala v Galerija Loža Koper in Mestni galeriji Piran med 5. marcem in 25. aprilom letos, pod vodstvom Marko Košana (Koroška galerija likovnih umetnikov Slovenj Gradec) in Nives Marvin (Obalne galerije Piran). Dokumentarni prispevek si lahko ogledate na tej povezavi.