Leto je naokoli: pričenja se praznični in čarobni december. V Obalnih galerijah Piran ga bomo obeležili z novimi dogodki, številnimi trenutki za druženje v živo in zelo pomembno otvoritvijo nove razstave v slavnostnem vzdušju, ki bo potekala v Mestni galeriji Piran.

Razstavo MARJETICE POTRČ z naslovom VODA IN ZEMLJA bomo v Mestni galeriji Piran odprli v soboto,  17. 12. 2022, ob 18. uri. Marjetica Potrč je svetovno uveljavljena multidisciplinarna umetnica in arhitektka, ki je svoj izraz razvila na presečišču vizualne umetnosti, arhitekture, ekologije in antropologije. Poudarja pomen opolnomočenja posameznikov in skupnosti, orodja za reševanje problemov in strategije za prihodnost, ki presegajo neoliberalno soglasje ter pričajo o neuspehih modernizma. Njeno delo je bilo predstavljeno na številnih najpomembnejših manifestacijah in razstaviščih sodobne umetnosti, kot so Beneški bienale,  Guggenheim Museum v New Yorku, Barbican Gallery v Londonu, Hamburger Bahnhof v Berlinu, NTU- Centre for Contemporary Art  v Singapurju in MAXXI – Nacionalni muzej umetnosti 21. stoletja v Rimu. Je prejemnica številnih nagrad in priznanj, vključno z nagrado Hugo Boss Prize 2000, ki jo je za dosežke v sodobni umetnosti podeljeval  Guggenheim Museum v New Yorku.

V Piranu se bo Marjetica Potrč predstavila z razstavnim projektom Voda in zemlja, ki je nastal v produkciji Obalnih galerij Piran, s podporo Ministrstva za Kulturo RS in v sodelovanju z Galerie Nordenhake iz Berlina. Vključuje vizualne eseje in diagrame, s katerimi umetnica opozarja na nujnost sobivanja in sodelovanja med ljudmi in naravo. Dva vizualna eseja in diagrama sta bila ustvarjena za Biennale of Sidney spomladi leta 2022 in obravnavata problematiko pravic dveh vodnih tokov, reke Soče v Sloveniji in reke Lachlan v Avstraliji. Tretji vizualni esej in diagram, ki bo upodobljen tudi v veliki stenski poslikavi, pa se nanašata na aktualne problematike Pirana in njegovega istrskega zaledja. Risbe so nastale po večmesečnem raziskovanju, v pogovorih s prebivalci Pirana ter ob pesniški pomoči prevajalke Julije Potrč Šavli pri oblikovanju verzov. Več o razstavnem projektu na povezavi…

Razstavo Voda in zemlja bo popestril bogat spremljevalni program. Ves čas razstave in že pred njo bodo v Obalnih galerijah Piran potekale ustvarjalne delavnice v organizaciji kustosinje in pedagoginje Ane Papež, ki bodo opozarjale na pomembnost narave za življenje vseh živih in neživih bitij in se tematsko navezovale nanjo oz. na naslov razstave Voda in zemlja. Marjetica Potrč bo v sodelovanju z Romano Kačič (Abakkum, Zavod za krajino, kulturo in umetnost Piran) in Krajevno skupnostjo Piran, s podporo OGP, pripravila tudi štiri medgeneracijske delavnice za obnovo poti med piranskimi vrtovi in oljčniki z naslovom »Pot Štorta«, ki se ji bodo pridružili občani, ljubitelji okolijskih tematik in tudi študentje Univerze na Primorskem (pod mentorstvom doc. dr. Boštjana Bugariča in doc. dr. Polonce Lovšin). Prva delavnica je potekala že v petek, 25. novembra 2022, kot spremljevalni dogodek v sklopu PiDA 2022. Več o naslednjih delavnicah »Pot Štorta« na povezavi….

Pred tem bomo v prvem decembrskem tednu organizirali nekaj zanimivih dogodkov. V sredo, 7. 12. 2022 se lahko ob 17. uri pridružite razgovoru z avtoricama po nedavno odprti razstavi MARINA GRŽINIĆ & AINA ŠMID z naslovom ODPADNIŠKE ZGODOVINE. Avtorici se v Obalnih galerijah Piran predstavljata prvič, z različnimi in bogatimi vsebinami. V četrtek, 15. 12. 2022 ob 16. uri bo organizirano tudi vodstvo po razstavi v prisotnosti Marine Gržinić in raziskovalke Jovite Pristovšek. Srečanje z avtoricama projekta je zato izredna priložnost za spoznanje njune večdesetletne skupne ustvarjalne poti in načrtov za prihodnost.

V petek, 9. 12. 2022, se bosta zvrstila dva povsem različna dogodka. Prvi je namenjen predvsem mladim in bo zaživel v skupni spletni promocijski akciji #naprejvpreteklost, ki jo organizira Služba za premično dediščino in muzeje pri Narodnem muzeju Slovenije v sodelovanju s Skupnostjo muzejev Slovenije.

Obalne galerije Piran se tokratnemu dogodku pridružujejo z zanimivo novostjo: na spletni strani OGP bo dostopna tudi nova, sveža interaktivna igrica za mlade, z naslovom SPREHOD Z MUZO MEDUZO. Zasnovala jo je kustosinja pedagoginja Ana Papež po liku Meduze, ki je bila v grški mitologiji ena izmed treh sester gorgon, to je grozna pošast s kačjimi lasmi in posebno močjo. Meduzina glava je tudi simbol Obalnih galerij Piran, zato z likom Muze Meduze na interaktivnem sprehodu po delu bogatega fonda muzejskih zbirk OGP spoznajo izbor likovnih del. S tem posebnim digitalnim projektom, ki ga je podprlo Ministrstvo za kulturo, želimo v OGP pokazati, da digitalne platforme muzejev nudijo zanimiv, prijeten in varen prostor za učenje in zabavo. Igrica je namenjena različnim starostnim skupinam in vsebuje lažji in težji nivo sestavljank (puzzle) v treh jezikih (slovenski, italijanski in angleški), več na povezavi…

Drugi dogodek je namenjen odrasli in strokovni publiki. V Galeriji Herman Pečarič v Piranu bo v petek, 9. 12. 2022, ob 12. uri predstavitev nove knjige, avtobiografije priznanega likovnega kritika ALEKSANDRA BASSINA z naslovom OBRIS MOJEGA ČASA. »Knjiga iz zbirke Spomini in srečanja je hkrati razkošno memoarsko delo in bogat zgodovinski dokument o umetnosti in kulturi 20. stoletja….« so zapisali na Slovenski matici, ki je knjigo pred kratkim izdala s podporo Javne agencije za knjigo Republike Slovenije, Muzeja in galerij mesta Ljubljane (MGML) ter BTC d. d. Avtorja in njegovo delo bo predstavila Ignacija Fridl Jarc.

Pred iztekom leta vas še posebej toplo vabimo, da se nam pridružite na omenjenih dogodkih in obiščete druge aktualne razstave. V Galeriji Herman Pečarič je do 20. 1. 2023 na ogled dokumentarna razstava PIRANESI 30: 30 LET REVIJE PIRANESI. Prva srednjeevropska arhitekturna revija za kulturo prostora že tri desetletja v tiskani izdaji izpostavlja kakovostne starejše in sodobne arhitekturne produkcije z območja srednje Evrope.

V Monfortu v Portorožu si lahko do 30. 12. 2022 ogledate kar dve mednarodni razstavi: osrednja arhitekturna razstava 39. Piranskih dnevov arhitekture PIRANESI 2023, ki predstavlja izbrane in nagrajene arhitekturne projekte letošnjega srečanja,  je postavljena v leseni dvorani. V galerijskem delu Monforta pa je na ogled skupinska razstava študentov likovnih akademij in univerzitetnih programov za vizualno umetnost iz Benetk, Dunaja, Ljubljane in Kopra z naslovom NEXT GENERATION. Ponuja nam vpogled v razmišljanje prihajajoče generacije avtorjev in avtoric, ki lastno izražanje raziskuje na polju izrazite medijske večplastnosti in se v današnjem turbulentnem obdobju na neobremenjen način sprašuje o pomenu vizualnega ustvarjanja.

Naj na koncu opozorimo še na razstavo SPEKULA 2023, ki je na ogled v Galeriji Meduza v Kopru prav tako do 30. 12. 2022.

Vabimo vas, da se nam v tem veselem mesecu pridružite v živo, da skupaj nazdravimo!

Spremljajte nas tudi na naši spletni strani.