Kostja Gatnik: Slika 5 (Rdeča figura)
1968, olje / platno, 120 x 90 cm
Zbirka Mednarodni slikarski ex-tempore Piran


Kostja Gatnik (Ljubljana,1945) velja za univerzalnega likovnega ustvarjalca, ki obvladuje tako slikarstvo, risbo, ilustracijo, grafično oblikovanje, strip in fotografijo. Slikarstvo je študiral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost, kjer je zaključil tudi slikarsko specialko pri profesorjih Maksimu Sedeju in Zoranu Didku. Za svojo večplastno ustvarjalnost je bil velikokrat nagrajen, med zadnjimi pomembnimi priznanji izstopata nagrada Hinka Smrekarja, prejeta leta 2008, za ilustracije v knjigi Pekarna Mišmaš Svetlane Makarovič ter Prešernova nagrada za življenjsko delo leta 2010. Avtorjevo značilno raznolikost medijskih in likovnih pristopov je pokazala tudi leto pred tem velika retrospektivna razstava v Narodni galeriji v Ljubljani, ki je s skorajda 500 deli zajela obdobje med leti 1968 in 2008. Gatnikovo zgodnje slikarsko ustvarjanje je na omenjeni razstavi zastopala tudi Slika 5 iz zbirk Obalnih galerij Piran.

Leta 1968 je Gatnik, takrat triindvajsetletni študent slikarstva na ljubljanski akademiji, želel svoje pridobljeno likovno znanje preizkusiti na mednarodnem slikarskem Ex-temporu v Piranu. Razmeroma nova prireditev (Ex-tempore Piran je bil prvič izpeljan leta 1966) je s svojo odprtostjo vabila k sodelovanju tako akademsko šolane ustvarjalce kot tudi ljubitelje slikarskega medija. Njegova odločitev za udeležbo ni bila zaman, saj ga je mednarodna žirija – Aleksander Bassin, Carlo Milic in Zvest Apollonio – nagradila z najvišjim priznanjem, prvo nagrado.

Ustvarjeno platno povzema v formalnem in vsebinskem jeziku posebnosti takrat aktualne ekspresivne fuguralike. Smer, ki je v obdobju stagnacije likovne ustvarjalnosti druge polovice šestdesetih let prejšnjega stoletja doživela tudi s strani likovne kritike pozitivne ocene, velja za slovensko različico svetovnih novo-figuralnih trendov (pop art, novi realizem, narativna figuralika). Gatnik se je kot njen aktiven predstavnik istega leta (1968) znašel na prvem javnem nastopu ekspresivnih figuralikov, na razstavi z naslovom Ekspresivna figuralika mladog ljubljanskog kruga, ki je bila v nasprotju s pričakovanji postavljena v Beogradu in ne v Ljubljani.
Gatnikova slika z naslovoma Slika 5 ali Rdeča figura nas neposredno, torej odkrito, nagovarja s popartovsko formo, ki jo opredeljuje velika rdeče obarvana površina iz katere se v dvoumnem zasuku lušči shematičen zaris ženske figure.