GALERIJE NAVZVEN je nova pobuda OGP in poskus za vzpostavitev novih načinov komuniciranja in ohranjanja stikov z občinstvom v težkih časih, ko je javni prostor skoraj povsem zaprt.

Ob slovenskem kulturnem prazniku 8. februarju si bo javnost lahko na odprtem ogledala razstave likovnih izdelkov skoraj tisoč osnovnošolcev in dijakov, nastalih na Prešernovi grafični delavnici OGP 2021. Izdelki, ki bodo mimoidočim na ogled do 8. marca, bodo zaživeli v izložbi nekdanje trgovine Poster v Čevljarski ulici v Kopru, v parku in na oknih Galerije Herman Pečarič v Piranu.

Na Prešernov dan pripravljamo obenem tudi dvojni dogodek, povezan s predstavitvijo prve obsežne monografije Jake Jeraše, ki bo potekala ob prisotnosti avtorja in kustosov OGP. Predstavitev, ki se bo dopoldne začela pod voltami mestne kavarne Loža v Kopru in popoldne nadaljevala na terasi Mestne kavarne Piran, je navezava na razstavo tega koprskega fotografa (ogled razstave je podaljšan do 28. februarja 2021). Po predstavitvi knjige bodo brali svojo poezijo trije uveljavljeni piranski pesniki: Vanja PeganMarko Matičetov in Marino Maurel, ter mladi avtorici Luna Rosso (OŠ Piran) in Denise Ventrella (Gimnazija Antonio Sema Piran).

Dogodke bomo javnosti posredovali po socialnih omrežjih in streamingu na kanalu YouTube.

Urnik in lokacije predstavitve:

PREDSTAVITEV MONOGRAFIJE Z JAKO JERAŠO
od 10. do 12. pod voltami mestne kavarne Loža v Kopru;
od 14. do 16. v prostorih Mestne galerije Piran (podpisovanje knjig bo kasneje potekalo v pritličju Mestne galerije Piran). Poveži se na streaming!

URNIK BRANJA POEZIJ
od 16. do 17.ure: v prostorih Mestne galerije Piran (Vanja Pegan, Marko Matičetov, Marino Maurel, Luna Rosso in Denise Ventrella). Poveži se na streaming!

Predstavitev v Piranu bomo predvajali v živo s projekcijo na platno na Tartinijevem trgu.

Podobno se galerijske vsebine širijo navzven tudi v Piranu, z motivi solin Jake Jeraše na oknih Mestne kavarne Piran (pritličje galerije na Tartinijevem trgu). Gre za novo obleko oken piranske kavarne, olepšanih za prijetnejše doživljanje spodnjih ambientov naše piranske mestne hiše kulture z ulične perspektive v času, ko vse sameva.

GALERIJE NAVZVEN je javni program, mišljen kot dobrodošla popestritev za mimoidoče, ki ga OGP izvajajo v sodelovanju z Mestno Občino Koper, Mediadomom Pyrhani, ZKD Piran in OI JSKD Piran, Mestno Kavarno Piran, ter pomočjo Skupnosti Italijanov Giuseppe Tartini Piran.