Dani Žbontar: Zavrženo
2015, šamotiran porcelan, 40 x 50 x 30 cm (foto: Janez Erjavec)
Zbirka Mednarodni ex-tempore keramike

Zbirka Mednarodni ex-tempore keramike je nastajala v povezavi z istoimensko prireditvijo, ki so jo Obalne galerije Piran organizirale med letoma 2000 in 2015. Galerije so se, ob organizaciji prireditve, leta 2002 prvič pridružile z odkupno nagrado za mladega avtorja, leta 2004 pa še z nagrado v obliki samostojne razstave v Galeriji Herman Pečarič za najizvirnejše delo. Mladi so tako dobili možnost za razstavljanje v Obalnih galerijah, te pa so v tem videle priložnost za zasnovo nove zbirke za likovno zvrst, ki do takrat še ni bila zastopana. Tako je nastala zbirka keramičnih skulptur Mednarodni ex-tempore keramike, ki se je bogatila vse do zadnje prireditve leta 2015. Nagrado za najboljše delo mladega avtorja je pozneje nadomestila nagrada za najizvirnejše delo. Vzporedno je od leta 2008 do 2012 z odkupnimi nagradami nastajala zbirka Artinvest, ki je postala last Obalnih galerij. Obe zbirki sta nastajali načrtno in se bogatili sorazmerno s številom odkupnih nagrad, ki so jih podeljevale Obalne galerije. Nadaljnjega vpliva na izbor nagrajene keramike ustanova ni imela, saj je bil le-ta v celoti prepuščen in zaupan strokovnim žirijam. Heterogeno podobo zbirk danes sestavlja 23 skulptur različnih keramičnih zvrsti ter likovnih poetik domačih in tujih avtorjev, ki ponujajo bežen vpogled v sodobno oblikovanje keramike v obdobju od 2000 do 2015.

Od leta 2013 so Obalne galerije podeljevale tudi grand prix, najpomembnejšo nagrado za keramiko, ki je pomenila presežek na vsakoletnem natečaju. Na zadnjem, XVI. mednarodnem ex-temporu keramike, jo je leta 2015 prejela Dani Žbontar za delo z naslovom Zavrženo. Avtorica z izjemnim občutkom za volumen in glino, iz mehke gnetljive snovi ustvarja na videz  trdne in nelomljive skulpture čistih in polnih oblik. Posebej monumentalno učinkujejo kompozicije in velikopotezne prostorske postavitve, ki jih gradi z nizanjem preprostih in ponavljajočih se plastičnih elementov.

Nagrajena skulptura Zavrženo je v primerjavi z večino njenih del nekoliko manjša. Polnost oblike je ujeta v obod geometrično lomljenih ploskev, ki spominja na štiri dimenzionalno vektorsko grafiko. Izrazito estetsko popolnost je avtorica nadgradila z zahtevno izdelavo iz šamotiranega porcelana, ki ostro lomljeno površino svilnato mehča. Po drugi strani pa skulptura zaradi intrigantnega naslova spominja, na primer, na zmečkano gmoto papirja, ki v svoji odpadnosti ohranja lepoto oblike in tako vzpostavlja novo, estetsko vrednost. Žirijo je prepričala prav kombinacija izjemne tehnološke kakovosti in brezhibne izvedbe s sporočilnostjo, ki odpira najrazličnejše asociacije ter avtorico postavlja v sam vrh keramične umetnosti v slovenskem in mednarodnem prostoru.

Tatjana Sirk

Dani Žbontar (Brežice, 1957) je leta 1982 diplomirala na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani. Leta 1989 je na College of Liberal Arts v Mississippiju (ZDA) končala enoletni študij keramike, slikarstva in kiparstva. Od takrat se ukvarja z oblikovanjem in poučevanjem keramike. Razstavljala je predvsem na številnih skupinskih razstavah doma in v tujini. Za svoja dela je prejela številne nagrade, njena keramika je v domačih in tujih muzejskih zbirkah (Posavski muzej Brežice, Muzej Občine Šenčur, Koroška galerija likovnih umetnosti Slovenj Gradec …). Je članica IAC – International Academy of Ceramics. Živi in ustvarja v Ljubljani.