Cveto Marsič: Iskanja po poljih spominov
1989, olje / platno, 195×114 cm
Zbirka Primorski likovni umetniki


Cveto Marsič (Koper, 1960), predstavnik srednje generacije slovenskih likovnih umetnikov, se uvršča med tiste redke domače ustvarjalce, ki so se s svojim delom uveljavili predvsem v mednarodnem prostoru. Že od druge polovice osemdesetih let živi in ustvarja na tujem, zadnja leta zlasti v Španiji in na Portugalskem. Avtor, ki samostojno razstavlja od leta 1984, pogosto sodeluje na pomembnih skupinskih mednarodnih prireditvah, kamor velja uvrstiti zlasti udeležbe na prestižnih umetniških sejmih sodobne umetnosti (ARCO Madrid; ART Köln, ART Chicago; ART FORUM Berlin; FIAC Pariz; ART International New York, ART Bruselj; ARTE FIERA Bologna … ). Med zadnjimi osebnimi razstavami v Sloveniji je potrebno omeniti dve, veliko tematsko razstavo Podobe iz deljenega življenja leta 2007 – nastala je v sodelovanju Mestne galerije Ljubljana in Obalnih galerij Piran – ter manjšo osebno razstavo najnovejših slik ki je bila konec leta 2010 na ogled v ljubljanski galeriji TR3.

Dela tega umetnika, v katerem tuji kritiki prepoznavajo izvirnega in samosvojega raziskovalca sodobnega abstraktnega izraza, najdemo v pomembnih javnih in zasebnih zbirkah po celem svetu, zlasti v Španiji. Izbor slik iz različnih obdobij njegovega delovanja hranimo tudi v zbirkah Obalnih galerij Piran.

Sliko z naslovom Iskanja po poljih spominov je ustanova z odkupom pridobila po prvi večji samostojni razstavi tega avtorja leta 1990 v Kopru in Ljubljani. Predstavlja opus del, ki je nastajal v Španiji, in pomeni korenit preobrat v umetnikovem slikarskem izrazu. Skorajda monokromni figuralni ciklus starejših del je zamenjala neobrzdana abstraktna igra barv in črt. Izrazito razgibano kompozicijo teh platen obvladuje dinamična linija, ki nenadzorovano vdira v barvne sklade komplementarnih nasprotij, in na ta način ustvarja napet likovni dialog. Slike izgubljajo koprenasto sivi inkarnat in se bogatijo z debelimi nanosi toplih, zemeljsko rjavih, oranžnih, rumenih in rdečih odtenkov. Marsičeva slikovita slikarska pripoved iz tega obdobja govori o na novo odkriti prvobitni biološki moči, ki jo je nedvomno spodbudil »etnični in zgodovinski substrat dežele«, kakršna je Španija.

Majda Božeglav Japelj