Tihi dialogi, Stripi in ilustracije
Dialoghi silenziosi, Mostra di fumetti e illustrazioni
25. 2.−16. 4. 2021
Galerija Meduza Koper / Galleria Medusa di Capodistria

Razstava Živel strip! Živela animacija! je razstava stripa, ki jo Obalne galerije Piran v Galeriji Meduza že četrto leto pripravljajo v sodelovanju s Stripburgerjem/Forumom Ljubljana. Novo, 16. slovensko ter že 21. italijansko edicijo tega natečaja za učence in dijake iz Slovenije in Furlanije Julijske krajine uvajamo z razstavo dveh umetnikov, ki bo navdih mladim ustvarjalcem stripovskega žanra. V paru razstavljata predstavnika italijanske in slovenske stripovske scene: iz sosednje države prihaja Gabriella Giandelli, medtem ko slovenske barve zastopa Gašper Rus.

Foto: DK

Striparka ter ilustratorka Gabriella Giandelli se predstavlja z likom Belega zajca, osrednjega protagonista avtoričinega stripovskega albuma z naslovom Interiorae. Beli zajec kot vseprisotni, a nevidni duh, motri življenje v neki večstanovanjski stavbi, pri čemer lahko spreminja obliko svojega telesa in se prosto sprehaja po hiši. Avtoričin slog zaznamuje verizem in pravšnja mera detajlov; kritiki jo zaradi njene jasne in realistične risbe, pa tudi zaradi same vsebine, pogosto uvrščajo med predstavnice »magičnega realizma« v stripu. Na ogled bodo tudi njene krajše animacije. Ob razstavi v Kopru je na Italijanskem inštitutu za kulturo v Ljubljani še manjša razstava, kjer je do 23. 3. 2021
na ogled dodaten izbor iz njenega opusa.

Foto: DK

Gašper Rus se v Kopru predstavlja z izbranim naborom del, tako stripov kot ilustracij in grafik. Posebna pozornost postavitve bo namenjena liku Peste, neugledne stare gospe, ki v norveških ljudskih pripovedih simbolizira kugo. Na ogled bodo med drugim tudi avtorjevi kratki stripi, kjer kot glavni liki nastopajo živali. Avtorjevo predstavitev zaokroža njegovo najnovejše delo, ki je lani izšlo pri Stripburgerju: strip Štirje godci, nastal po ljudski pripovedi.

 

 

Kiparsko delo za razstavo bosta prispevala Marko A. Kovačič in Rok Mohar.

GABRIELLA GIANDELLI (1963) je diplomirala je iz stripa na milanskem Istituto d’Arte (Zavod za umetnost) oz. Scuoli di Fumetto (Šola stripa) in potem še iz režije na Centro Civico di Cinematografia (Center za kinematografijo) v Milanu. Svoje prve stripe je začela objavljati v 80-ih v italijanskih revijah Frigidaire, Alter Alter in Nova Express, nato pa ustvarila številne stripovske albume, ki so izšli tudi drugod po Evropi in v ZDA. Svoja dela je razstavljala po številnih galerijah in muzejih doma in v tujini.

GAŠPER RUS (1983) deluje kot stripar, ilustrator, animator in stripovski kritik. Leta 2008 je na ALUO diplomiral iz slikarstva. Doslej je ustvaril več krajših avtorskih stripov, ki so zvečine izšli v stripovski reviji Stripburger, objavljal pa je tudi v revijah Ciciban, Pil, Pil PLUS, Didakta in v časniku Delo. Z ilustracijami je obogatil nekaj žanrsko zelo raznolikih literarnih del, v zadnjih letih pa je svoji razvejani ustvarjalnosti pridružil tudi animiranje.

Matjaž Brulc

Produkcija: Stripburger/Forum Ljubljana in Viva Comix Pordenone
Koprodukcija: Obalne galerije Piran in Italijanski inštitut za kulturo Ljubljana