Giuliana Balbi: Tkanje v času |

Galerija Meduza, Koper |

4. februar 2021 −19. februar 2021

Na razstavi Giuliane Balbi z naslovom Tkanje v času se prepletata umetnost in okolje. Iz različnih materialov stkane tapiserije in fotografije tržaške umetnice, tudi mentorice natečaja na Gimnaziji Gian Rinaldo Carli v Kopru, dopolnjujejo fotografije morskega ambienta, ki jih je prispeval Tihomir Makovec z Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB) – Morsko biološko postajo Piran. Razstava opozarja na pomen čistega in zdravega morja ter tako spodbuja k novim družbenim praksam.

Umetniško ustvarjalni likovni natečaj Tokrat je na sceni …,ki ga je zasnovala tržaška umetnica Lorena Matic in poteka v sodelovanju z društvom Opera viva iz Trsta, je namenjen mladim in njihovi ustvarjalnosti ter spoznavanju in raziskovanju razpisane teme. Letošnja 16. edicija se po triletnem obdobju, posvečenem pravljicam, poglablja v analizo barve in različnih pomenov, ki jih le-ta simbolično predstavlja. V podnaslovu je poudarjena čezmejna razsežnost, saj je »modro zlato« pravzaprav drugi izraz za morje. Še posebej Jadran, ki na številne načine združuje in povezuje ljudi, različne kulture ter ozemlja. V okviru čezmejnega projekta napovedujemo virtualno predstavitev nagrajenih dijaških likovnih izdelkov, ki so nastajali pod vodstvom različnih mentorjev.

Letos sodelujejo: Gimnazija Gian Rinaldo Carli Koper, Gimnazija Antonio Sema Piran (Portorož), Srednja šola Pietro Coppo Izola, GEPŠ Gimnazija Piran, srednje šole iz Trsta, Gorice in Vidma, Mednarodna gimnazija Devin (UWC of Adriatic) v Italiji, in švicarski Umetniški licej Freudenberg iz Züricha.