Ex-tempore Piran je izjemno priljubljen likovni dogodek, prepoznaven po svojem tekmovalnem značaju in dolgi, več kot polstoletni tradiciji. Udeležujejo se ga akademsko izobraženi in ljubiteljski ustvarjalci vseh generacij iz Slovenije in drugih, predvsem sosednjih držav. Prireditev je z leti postala nepogrešljiva in veliko prispeva h kulturnemu utripu turističnega Pirana.

Likovni ustvarjalci se na tekmovalno prireditev lahko prijavijo od 28. 8. (začetek žigosanja podlag) do 3. 9., ko se bo zgodaj popoldan sestala mednarodna strokovna žirija:

Miran Mohar (Ljubljana), mednarodno priznani umetnik, član skupine IRWIN in prodekan AVA akademije za vizualno umetnost v Ljubljani; Nemanja Cvijanović (Reka), likovni umetnik in professor na Akademiji za lepe umetnosti v Benetkah; Corinne Mazzoli (Benetke), multimedijska umetnica in akademska raziskovalka na Univerzi IUAV v Benetkah. Žirija bo izmed prijavljenih del opravila izbor slik za razstavo v obeh razstaviščih ter podelila več razpisanih nagrad.

Posebna zahvala gre tudi letos zvestim zbirateljem, ki že leta in celo desetletja podeljujejo številne odkupne nagrade. Ob teh želimo opozoriti na posebno odkupno nagrado Cesare Dell'Acqua, ki jo bo na pobudo generalnega konzula Republike Italije v Kopru, podelil generalni konzulat Italije v Kopru. Nagrada se navezuje na 200. obletnico rojstva slikarja Cesareja Dell' Acque, ki jo letos obeležuje Občina Piran. V svetu priznani umetnik se je rodil v Piranu leta 1821, umetniška in življenjska pot pa ga je vodila od Kopra, Trsta do Benetk in Pariza v Bruselj, kjer je leta 1905 umrl.

Ex-tempore Piran 2021 se bo slovesno zaključil v soboto, 4. septembra zvečer. Sprejemu za nagrajence ob 19.19 v Art Hotelu Piran bo ob 20.30 sledila razglasitev zmagovalcev in podelitev nagrad s plesno intervencijo LETNI ČASI v Mestni galeriji Piran.

Ideja, avtor in režija: Igor Jelen – Iggy

Umetniški gib: Igor Sviderski

Koreografi: Tanja Zgonc, Sinja Ožbolt, Igor Sviderski

Kostumografi: One Fiction Factory, Zoran Garevski, Tina Kolenik in Iris Kovačič

Glasba: Antonio Vivaldi: Štirje letni časiDogodek bo potekal v skladu s priporočili NIJZ za preprečevanje širjenja okužbe z virusom Covid-19 (potrdilo PCT) in v skladu z Odlokom o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom Sars-CoV-2 iz dne 13.8.2021.

Razstavi: Galerija Monfort Portorož (na ogled od sobote, 4. 9., do nedelje, 31. 10. 2021),

Mestna galerija Piran (na ogled od nedelje, 5. 9., do nedelje, 31. 10. 2021).