Piranski dnevi arhitekture

PIRANSKI DNEVI ARHITEKTURE IN NAGRADA PIRANESI

 

Piranski dnevi arhitekture (PDA) so mednarodna arhitekturna konferenca z eno najdaljših tradicij na svetu. Potekajo vsako leto od leta 1983, predzadnjo soboto v novembru v očarljivem gledališču Tartini v srednjeveškem Piranu. Pobudnik in dolgoletni predsednik organizacijskega odbora konference je bil arhitekt prof. Vojteh Ravnikar (1943–2010). Od leta 2008 jo vodi in organizira generacija mlajših arhitektov. Namen konference je ovrednotiti sprotne arhitekturne smernice in predstaviti najbolj inovativne ideje arhitekturne in prostorske produkcije. Piranski dnevi arhitekture odkrivajo in predstavljajo arhitekte, ki so v svojem ustvarjanju inovativni, obenem pa spoštujejo geografski in kulturni kontekst ter si tako prizadevajo za ohranjanje prostorske in arhitekturne identitete in raznolikosti.

 Na konferenci je predavalo veliko svetovno priznanih arhitektov, med njimi Friedrich Achleitner, Boris Podrecca, Heinz Tesar, Luigi Semerani, Gino Valle, Eduardo Souto de Moura, Alvaro Siza Vieira, Peter Zumthor, Enric Miralles, Sverre Fehn, Kenneth Frampton, David Chipperfield, Wang Shu … Številni  med njimi so pozneje prejeli prestižne mednarodne arhitekturne nagrade, kot so Pritzkerjeva nagrada, evropska nagrada Mies van der Rohe ali bienalni beneški arhitekturni lev. PDA konferenco vsako leto spremlja tudi vrsta arhitekturnih razstav. Med njimi je najpomembnejša mednarodna razstava za prestižno nagrado Piranesi.

Mednarodna arhitekturna nagrada Piranesi, prvič podeljena leta 1989, se v sklopu mednarodne konference Piranski dnevi arhitekture podeljuje za najboljše arhitekturne realizacije, nastale v zadnjih dveh letih na območju Centralne Evrope. Nagrada se imenuje po italijanskem umetniku iz 18. stoletja, Giovanniju Battista Piranesiju (1720–1778), čigar družina prihaja iz Pirana. Razstava za nagrado Piranesi, ki je vsako leto v sklopu Piranskih dnevov arhitekture, tako predstavlja nova dela arhitektov Centralne Evrope. Projekte vsako leto konec oktobra izberejo in predlagajo nacionalni selektorji osmih držav Srednje Evrope: Avstrije, Češke, Grčije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Slovaške in Slovenije.

 

www.pida.si