Obalne galerije Piran so v novo leto vstopile polne novih načrtov in izzivov. Nadaljevale bodo z bogato razstavno dejavnostjo in številnimi drugimi aktivnostmi. Program za leto 2023 je pester, zasnovan večplastno in interdisciplinarno. Nadaljevala se bodo sodelovanja z drugimi sorodnimi domačimi in tujimi ustanovami ter produkcije razstav primorskih, slovenskih in tujih umetnic in umetnikov različnih generacij. Galerije bodo odpirale vrata novim izzivom in izkušnjam ter nadaljevale s prepoznavnimi tradicionalnimi projekti. 

 

Lanskoletni program je bil zastavljen tako, da se pred kratkim odprte pomembne razstave nadaljujejo v letošnjem letu. Pri tem naj poudarimo izjemno postavitev MARJETICE POTRČ v piranski Mestni galeriji z naslovom VODA IN ZEMLJA. Svetovno priznana slovenska umetnica, ki v svojem delu vizualno umetnost povezuje z arhitekturo, ekologijo in antropologijo, poudarja pomen ozaveščanja in angažiranja posameznika in skupnosti za učinkovito, dolgoročno reševanje vsakdanjih problemov.

Projekt Voda in zemlja vključuje tri vizualne eseje in diagrame, s katerimi umetnica opozarja na sobivanje in nujnost sodelovanja med ljudmi in naravo. Vizualni esej Dežela skrbnikov: balada o Piranu se nanaša na aktualne izzive Pirana in zaledja Istre. Delo, posvečeno specifikam lokalnega okolja, je nastalo med večmesečnim raziskovanjem v pogovorih s prebivalci Pirana. Diagram Dežela varuhov, ki je prenesen v obliko več metrske poslikave na centralno galerijsko steno, deluje monumentalno in je svojevrsten hommage obmorskemu prostoru in njegovim prebivalcem. Medijsko odmevna razstava, ki navdušuje domačo, tujo in strokovno publiko, bo na ogled do 5. 3. 2023. Več informacij na povezavi …

 

V Galeriji Loža v Kopru je do 28. 2. 2023 na ogled razstava ODPADNIŠKE ZGODOVINE priznanega tandema MARINA GRŽINIĆ & AINA ŠMID. Avtorici, ki se v Obalnih galerijah Piran in v nacionalnem  javnem muzejskem prostoru predstavljata prvič, z različnimi vsebinami (avdio-video, tiskani plakati, instalacije, projekcije, knjižno zbirko), sta z eksperimentalnim videom postavljali nove mejnike v umetnosti. Video sta spremenili v politični medij in estetiko v množično kulturo ter tako transformirali polje besede, slike in performativnosti. Njune zgodbe so umeščene na presečišče dokumentarnega in fikcije, videi pa zasnovani tako, da kažejo na procese družbenih protislovij, rasno diskriminacijo in razlastitev s strani kapitala. Z delom Čista svoboda, ki je nekakšen kažipot po razstavi, umetnici posredujeta misel, da je glavni vzrok vojn in oboroženih konfliktov po svetu globalizacija, ki jo poganja duh kapitalističnega »prvega sveta«. Njuna dela nas učijo prepoznavanja apropriacij vizualnega s strani postindustrijskega, digitalnega, ekonomskega in političnega sistema ter pomagajo pri umeščanju političnega boja na pravo mesto. Več informacij na povezavi …

 

V letu 2023 bo posebna pozornost namenjena ANDRAGOŠKI IN PEDAGOŠKI DEJAVNOSTI. S slednjo začenjamo tudi letni program dejavnosti za najmlajše. Osnovna šola Sečovlje je v sodelovanju z Obalnimi galerijami Piran že lani jeseni razpisala natečaj za izdelavo likovno najzanimivejše novoletne voščilnice. Odzvalo se je 36 šol iz vse Slovenije in prejeli smo 544 voščilnic. Izbor najzanimivejših voščilnic je opravila tričlanska komisija: Andreja Ozebek, profesorica likovne umetnosti, Ana Papež, kustosinja Obalnih galerij Piran in Fulvia Zudič, slikarka in kostumografinja. Najboljše voščilnice so razstavljene v Osnovni šoli Sečovlje, od 24. 1. 2023 do 5. 2. 2023 bodo tudi v Galeriji Herman Pečarič Piran. Žirijo so voščilnice tako navdušile, da je namesto 9 podelila kar 15 praktičnih nagrad.

 

Za državni praznik slovenske kulture tudi letos pripravljamo poseben program za odrasle in pester program za mladostnike in najmlajše. PREŠERNOVANJE OGP 2023 bo potekalo v sredo, 8. 2. 2023, v razstaviščih v Kopru in Piranu. Za praznik bodo galerije odprte do 20. ure in bo vstop prost.

 

V Galeriji Loža v Kopru bo ob 10. uri ob razstavi ODPADNIŠKE ZGODOVINE Marine Gržinić & Aine Šmid  potekal POGOVOR OB KAVI, ki se ga bosta udeležili tudi avtorici. Ob 12. uri bo v Mestni galeriji Piran organizirano VODSTVO PO RAZSTAVI Voda in zemlja z avtorico Marjetico Potrč.

 

Bogat pedagoški program v sklopu PREŠERNOVANJA OGP 2023, ki ga oblikuje kustosinja pedagoginja Obalnih galerij Piran, Ane Papež, bo letos posvečen temi GIBANJA. Redno gibanje in športno udejstvovanje sta pomembna dejavnika v našem vsakdanjem življenju, saj preprečujeta marsikatero tveganje in prinašata veliko koristi. Pomanjkanje zanimanja in motivacije za gibanje in šport je žal med mladimi razširjena praska: vse bolj opažamo, da se večina rekreira le toliko, kolikor je to obvezno pri športni vzgoji. Zato, da bi gibanje razumeli tudi kot eno izmed izraznih sredstev v sodobnih kulturnih praksah, bomo letos v Obalnih galerijah Piran, tako kot v preteklih letih, k sodelovanju povabili osnovne in srednje šole iz vse Slovenije, pa tudi iz čezmejnega območja. Gibanje lahko učenci interpretirajo v različnih grafičnih tehnikah: monotipiji, pochoir tehniki ali v kolažnem tisku. Za lažje ustvarjanje je na voljo tudi spletna UČNA URICA GRAFIKE (povezava na youtube). Vsi grafični izdelki, ki bodo ustvarjeni v okviru delavnic na temo, bodo ob kulturnem prazniku predstavljeni na razstavi z naslovom GIBANJE JE ZABAVNO, ki bo na ogled od 8. 2. do 26. 2. 2023 v Galeriji Herman Pečarič v Piranu in v Galeriji Meduza v Kopru.

V sklopu pedagoškega programa se bo 8. 2. 2023 v Mestni galeriji Piran ob 11. uri odvijala 60 minutna PLESNA DELAVNICA, ki jo bo vodila plesalka, koreografinja in direktorica plesne šole SWANK Tamara Perić. S plesom spoznavamo različne ritme in kulture, izboljšujemo motoriko, gibalnost, spomin, spodbujamo kreativnost in se zabavamo. Delavnica bo namenjena učencem in učenkam od 5. do 9. razreda osnovnih šol. Prijave sprejemamo na e-mail: ana.papez@obalne-galerije.si ali na anapapez25@gmail.com.

 

Mesec februar bo prav tako bogat z delavnicami: v petek, 24. 2., in v soboto, 25. 2. 2023, bosta med 8. in 16. uro potekali DELAVNICI POT ŠTORTA – Matteotijeva in Oljčna pot (zbirno mesto je avtobusna postaja Piran) ki sta del spremljevalnega programa prej omenjene razstave. Neformalne delavnice, ki so organizirane v sodelovanju s krajinsko arhitektko Romano Kačič (Abakkum, Zavod za krajino, kulturo in umetnost Piran), Univerzo na Primorskem (PEF VUO) in Krajevno skupnostjo Piran, so primer dobre prakse sodelovanja med krajani, študenti in mestno upravo. Fokusirajo se na ohranjanje, vzdrževanje in popravilo poti za sedanje in prihodnje generacije, saj so poti med vrtovi skupno dobro in eden od ključnih elementov v mozaiku trajnostnega mesta. Več informacij na povezavi …

Obalne galerije Piran so v sklopu muzejske dejavnosti v preteklem letu pridobile več likovnih del za svoje zbirke kot leta pred tem. Z donacijo Emila Memona in odkupi del Lare Jeranko Marconi, Tilna Žbone ter Aleksandra Veliščka – slike, risba, skulptura in video – se je kakovostno izpolnil fond ene od temeljnih zbirk primorske ustanove, Zbirka Primorskih likovnih umetnikov. V skladu s tradicionalno razstavno dejavnostjo, ki vključuje vsakoletno izvedbo mednarodne slikarske manifestacije, se bogati Zbirka Ex-tempore Piran. Z Grand prixom je bila nagrajena slika Matica Moškona medtem, ko je Nagrado mladi prejela Blažka Križan s Ptuja. Minimalistično umetniško delo uveljavljenega slovenskega ustvarjalca Mladena Stropnika pa je dobilo Nagrado Cesare dell'Acqua, ki nosi ime po v Piranu rojenem slikarju iz 19. stoletja.

 

Veselimo se druženja z vami!