Galerija Monfort Portorož in Galerija Meduza sta odprti za ogled!

18.05.2020

18. maja praznujejo muzeji širom po svetu!

Slovenski muzeji in galerije vas vabimo k ogledu digitalne knjižice plakatov, s katerimi obeležujemo letošnji Mednarodni dan muzejev, ki je tokrat posvečen temi Muzeji in enakost: raznolikost in inkluzivnost (Museums for Equality: Diversity and Inclusion).

Hkrati vas vabimo, da se nam 18. 5. 2020 ob 11. uri pridružite na webinarju, ki ga na letošnjo temo organizira ICOM Slovenija.

Muzeji in enakost: raznolikost in inkluzivnost – Ali muzeji lahko postanejo akterji družbenih sprememb?

V okviru seminarja se bomo pogovarjali o družbeni vlogi muzejev in njihovem sodelovanju z lokalnimi, nacionalnimi in mednarodnimi organizacijami, ki promovirajo dostopnost ranljivih skupin v muzejih. Zanima nas, kako se muzeji odzivajo na spremembe in s kakšnimi težavami se soočajo pri realizaciji sprememb v svojem delu.

  • So muzeji zgolj hranitelji kulturne dediščine? Koliko se odzivajo na družbena dogajanja okoli sebe?
  • Ali muzeji uresničujejo trditev, da so nosilci sporočil o enakosti, raznolikosti in inkluzivnosti?
  • Kako muzeji skrbijo za ranljive skupine in koliko skrbi namenjajo temu področju?
  • Kakšen je potencial muzejev v promoviranju družbenih sprememb in sodelovanju z nevladnimi organizacijami, ki skrbijo za socialno vključevanje migrantov?

Pridružite se nam, z nami bosta:

TINA PALAIĆ

Etnologinja in kustosinja v Slovenskem etnografskem muzeju. Nacionalna koordinatorka za evropski projekt Taking Care. Ethnographic and World Cultures Museums as Spaces of Care, sodelavka na mednarodnih projektih Sharing a World of Inclusion, Creativity and Heritage ter Dostopnost do kulturne dediščine ranljivim skupinam. Scenaristka dokumentarnega filma Slovenec po izbiri, ki je nastal ob razstavi Afrika in Slovenija: Preplet ljudi in predmetov.

UROŠ DOKL

Kustos pedagog v Muzeju narodne osvoboditve Maribor. Pobudnik humanitarnega projekta Jakob, ki je bil namenjen sirskim otrokom v begunstvu v Turčiji, in soavtor programa Muzej za mir. Slednji je posvečen razmisleku o temeljnih vrednotah, na katerih sloni sodobna Evropa: svobodi, miru, demokratičnosti, blaginji, dobrobiti, solidarnosti in raznolikosti. Uroš vodi delavnice v MNOM, ki promovirajo strpnost, enakost in solidarnost.

Webinar je zastavljen v dveh delih. V prvem bosta gosta predstavila svoje poglede na obravnavane teme, v drugem delu sledi pogovor s poslušalci in odgovori na vprašanja.

Webinar se bo zaključil ob 12.15. Dostop do brezplačnega webinarja:

  • preko povezave
  • z vnosom MMD ID v Zoom: 828 4332 9180.

članek