MEDNARODNI SIMPOZIJ V KAMNU Z NAJDALJŠO TRADICIJO

Delovišče parka Forma viva pri Portorožu
Trajanje: 16. september – 12. oktober 2019
Kustosinja projekta: Majda Božeglav Japelj

Ob prazniku Občine Piran vas vljudno vabimo na zaključno slovesnost kiparskega simpozija v soboto, 12. oktobra 2019 ob 17. uri, na delovišče Forma vive na Seči pri Portorožu.
V primeru slabega vremena bo prireditev v Galeriji Monfort v Portorožu.

In occasione della Festa del Comune di Pirano siete gentilmente invitati alla cerimonia conclusiva del simposio di scultura che avrà luogo a Sezza presso Portorose sabato 12  ottobre 2019 alle ore 17.
In caso di maltempo l’evento si svolgerà nella Galleria Monfort a Portorose.

Septembra (16. 09. – 12. 10. 2019) se bodo na delovišču parka Forma viva pri Portorožu zbrali trije kiparji iz Argentine, Irana in Slovenije.

Forma viva Portorož je park kamnitih skulptur na polotoku Seča, ki nastajajo v okviru bienalnih kiparskih srečanj. Gre za v Sloveniji edinstveno zbirko velikih kamnitih skulptur iz istrskega kamna, ki daje močan in svojevrsten pečat piranski občini in kulturni podobi obalnih mest slovenske Istre, njen doseg pa je še veliko širši, saj že več kot 50 let odzvanja tudi v mednarodnem prostoru.

V primerjavi s tremi sestrskimi kiparskimi središči (Kostanjevica na Krki-les, Ravne na Koroškem-jeklo in Maribor-beton) je portoroški simpozij od leta 1961 edini ohranil neprekinjen ritem srečanj, z izjemo leta 2013, ko je bil izpeljan pogovorni simpozij. Ker se je zbirka plastik hitro širila in so zanje namenjene površine v parku na Seči postale pretesne, nove skulpture že nekaj let nastajajo za znane lokacije izven parka, v urbanih jedrih in zelenicah obalnih mest. Občina in Obalne galerije Piran sta za namene simpozija z letnico 2019 izbrale tri lokacije v Piranu in Luciji.

Na razpis za izbiro kandidatov za letošnji simpozij, ki so ga Obalne galerije Piran pripravile v prvi polovici leta, je prispelo 41 prijav iz Argentine, Avstrije, Azerbajdžana, Belgije, Belorusije, Bolgarije, Črne gore, Francije, Gruzije, Irana, Italije,  Japonske, Kanade, Kazahstana, Kitajske, Latvije, Nemčije, Nove Zelandije, Romunije, Slovenije, Srbije, Tajvana, Turčije, Ukrajine in Velike Britanije. Strokovna žirija, ki je v prispelih prijavah ocenjevala ustvarjeni opus umetnikov, kakovost ponujene kiparske rešitve in ustreznost njene umestitve na eno ali več izbranih lokacij, je za sodelovanje na simpoziju izbrala  tri avtorje: Behnama Akharbina Moghanloua (Iran), Lauro Marcos (Argentina) in Arijela Štruklja (Slovenija).

Tradicionalno kiparsko manifestacijo sta tudi letos podprli Občina Piran in Ministrstvo za kulturo RS.