Festival Maravee Dress | 

Mestna Galerija, Piran | 

30. april 2021 – 27. junij 2021

Ogled razstave, ob upoštevanju vseh pravil za zajezitev virusa, je brezplačen in bo v petek, 30. aprila 2021, na dan otvoritve, mogoč od 18:00 do 20:00.

Obleka kot regenerator identitete in ambienta med umetnostjo, modo in predstavami

Razstava v sodelovanju z Umetniškim društvom Maravee, Videm, Italija

Živahen tok dogodkov Festivala Maravee Dress, ki so se v letu 2020 odvijali na različnih lokacijah italijanskih mest v pokrajini Furlanija Julijska krajina, se, s skupinsko razstavo v Mestni galeriji Piran in izidom kataloga, zaključuje v Sloveniji.

Festival Maravee (maravee v različnih narečjih pomeni čudež / meraviglia / wundern / kaka na lipa čüdna rič / marvel / maravea …), ki si ga je leta 2002 zamislila italijanska likovna kritičarka Sabrina Zannier, vključuje najrazličnejše oblike umetniškega izraza, ki niso nujno vezane na vizualno govorico. Posegajo namreč tudi na področje glasbe, gledališča, plesa, designa in podobno. Iz leta v leto se spreminja tudi njegova vsebina. Nakazuje jo že sam podnaslov – Maravee Corpus; Maravee Therapy; Maravee Ludo … -, ki govori o  izbrani temi.

Tokratna edicija Maravee Dress raziskuje tematiko človeškega oblačila, ki se skozi  simboličen, sociološki in antropološki vidik predstavlja kot nekakšna zadrga med notranjim in zunanjim. Funkcija obleke ni zgolj zaščitni ovoj za telo, temveč si v tem primeru prilašča pravico, da je njegovo središče, da ga pravzaprav oblikuje in spreminja. Na ta način (skozi razmerja med telesom, umom in družbo) vpliva na identiteto tako, da jo s preobleko razkriva ali prikriva, medtem ko se z recikliranjem materialov in idej razgrinja tudi ekološki vidik ambientalne problematike. Z namenom, da se razgiba čezmejni kulturni in socialni dialog, se v okviru projekta poudarja tudi pomen zgodovinskega spomina in dragocenih znanj oziroma modrosti posameznih teritorijev, kjer v dinamični napetosti med lokalnim in globalnim izstopa genius loci.

Razstava z naslovom JAZ BIVAM ponuja dinamičen dialog in preplet različnih likovnih zvrsti: fotografija, moda, performans, video, instalacija. Skozi enakovredno izmenjavo identitetnih vlog med telesom in obleko se inscenira koncept habitusa. Med preteklostjo in prihodnostjo, skozi citate in inovacije, postane pomembno raziskovanje spreminjajočega se bitja, s čimer je pozornost gledalca preusmerjena na sam naslov JAZ BIVAM in s tem na vprašanje: ali človekova identiteta naseljuje obleko ali pa je obleka tista, ki oblikuje našo identiteto in se predstavlja skozi telo?

JAZ BIVAM je radovedno potovanje skozi dela slovenskih in italijanskih avtoric: VANJA BUČAN, PETRA DOLJAK, URŠA SKUMAVC, ELENA FAJT, SIMONA SEMENIČ, NADA ŽGANK in ROMINA DORIGO. 

Ob priložnosti predstavitve kataloga Festivala Maravee Dress pripravljamo v maju srečanje z umetniki in kustosi razstave.