DAN SODOBNE UMETNOSTI 2023: Prihodnost muzejev, depoji in hramba umetnosti

Foto: Jadran Rusjan

Dan sodobne umetnosti 2023 (Giornata del Contemporaneo) organizira italijansko združenje AMACI (Združenje italijanskih muzejev sodobne umetnosti). S podporo Ministrstva za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje ter Ministrstva za kulturo bo v Italiji potekal že devetnajstič. Letos bo to v  soboto, 7. oktobra 2023. Vključuje muzeje, fundacije, javne in zasebne ustanove, galerije, studie in umetniške prostore po celotni državi. Da bi spodbudili in povečali udeležbo, bo dogodek, na temo trajnostne ekologije, ohranil hibridno, fizično in digitalno obliko.

Dogodek se, ob podpori italijanske diplomatsko-konzularne mreže, od sobote, 7. oktobra, do petka, 13. oktobra 2023, širi v tujino, in bo vključeval tudi v Slovenijo. Organizatorji – Veleposlaništvo Italije v Ljubljani, Generalni konzulat v Kopru in Italijanski kulturni inštitut v Ljubljani – so k sodelovanju povabili Obalne galerije Piran. Le-te so predlagale organizacijo strokovnega srečanja, ki odseva načine, kako se projicira prihodnost muzejev sodobne umetnosti skozi odprte depoje. Ti postajajo kraji, kjer bi lahko umetnostno dediščino videli tudi kot eno od surovin novih trajnostnih ekologij. Dogodek bo potekal v četrtek, 12. oktobra 2023, v Mestni galeriji Piran.

Ob 15.00 bo pogovor, predstavitev in vodstvo po razstavi (Vse) ni tako, kot se zdi, ob 16.00 pa bo sledila predstavitev dela Tiare Stergulc, mlade diplomantke IED v Milanu, ki raziskuje učinke novih tehnologij na sodobna umetniška dela.

Ob 17.00 se bo program predstavitev nadaljeval z okroglo mizo na temo dobrih muzejskih praks v prostoru Alpe-Adria z naslovom Prihodnost muzejev in depojev umetnosti. Sodelovali bodo različni strokovnjaki za umetnost, ki so opazni na lokalni in nacionalni ravni, med njimi Mara Ambrožič Verderber, direktorica Obalnih galerij Piran, Simona Vidmar, direktorica Umetnostne galerije Maribor (UGM), arhitektka Arijana Furlan Prijon, Arhitektke Prijon – Ljubljana, Miran Mohar, slikar in profesor na Akademiji za vizualne umetnosti AVA v Ljubljani ter častna gostja Dneva sodobne umetnosti, Lorenzo Respi, direktor razstav in zbirk fundacije Modena Arti Visive e Francesca Zanella, strokovnjakinja iz področja sodobnih arhivov in projekte digitalizacije kulturne dediščine, izredni profesor na Univerzi v Modeni in Reggiu Emiliji. Dogodka v Mestni galeriji Piran se bosta udeležila tudi italijanski veleposlanik v Sloveniji Carlo Campanile in italijanski generalni konzul v Kopru Giovanni Coviello.

Razprava o muzejskih depojih že dolgo ne sodi več le v polje muzejske konservatorske teorije, ampak se, zlasti v zadnjem desetletju, pojavlja kot primarna in temeljna družbena potreba. V razpravi, posvečeni Dnevu sodobne umetnosti, bodo gostje predstavili svojo muzejsko in galerijsko dejavnost, usmerjeno v valorizacijo kulturne dediščine, v kateri ima muzej sodobne umetnosti promocijsko vlogo pri vzpostavljanju dialoga z lokalno in širšo skupnostjo. Odprti depoji ali drugače dostopna dediščina so ključni dejavniki za svetlo prihodnost muzejev v 21. stoletju. Ne le v uspešnih primerih v severni Evropi, ampak tudi v širši regiji Alpe-Adria, ki ji pripadamo. Javne zbirke in drugi umetniški fondi morajo zato postati trajno dostopni in uporabni. Le tako se lahko kulturne institucije spremenijo v dinamična središča različnih dogajanj in srečevanj.

Foto: Matic Bukovac