Obalne galerije Piran

GALERIJA
HERMAN PEČARIČ


FORMA VIVA

EX-TEMPORE PIRAN

PIRANSKI DNEVI
ARHITEKTURE


ARTMARKET

 
  ALEKSANDER ČERVEK TRIO ‒ INTERMEZZO
KAR TO NI, TO JE.


  Galerija Loža Koper
25. oktober 2018 - 16. januar 2019
 

Odprtje: četrtek, 25. 10. 2018, ob 19.00

Aleksander Červek trio – Intermezzo je spremenljiva prostorska postavitev, ki jo umetnik preigrava z odmikom od znanih in izjemno zahtevnih likovnih dosežkov. Intermezzo je čas, ki sledi psihično in fizično napornemu snovanju t. i. črnih slik. Je predvsem nuja, da nakopičeno ustvarjalno napetost izprazni do zadnje usedline. Je ustvarjalni nemir in je želja po odkrivanju novih izraznih poti. Analogno s pomenom v glasbi je tudi čas vmesnega stanja, stanja pred in po, vzrok in posledica, česar se Červek povsem zaveda. Kljub na videz lahkotnemu poigravanju z gledalci in s samim seboj ‒ trio kot Sandi, Aleksander in trenutni navdih ‒  je Intermezzo  celovita in virtuozno uglašena prostorska postavitev. Je prostor prehoda, kjer se srečujejo raznoliki ustvarjalni segmenti umetnika s širokim likovnim obzorjem, ki nas vsakič znova izziva in drugače vznemirja. 

Projekt je z različnimi avtorskimi postavitvami od leta 2017 krožil od Črnomlja (Cerkev sv. Duha) preko Maribora (razstavišče Kibela /MMC KIBLA) do rodne Murske Sobote (Galerija Murska Sobota) in od tam pristal na drugem koncu Slovenije, ki je umetniku še posebej pri srcu. Tu je večkrat razstavljal, tu je morje, modra ravnina, ki širi obzorje duha in kamor se vselej rad vrača.  

Aleksander Červek trio – Intermezzo, ki je na svoji poti pustil različne sledi, v Galeriji Loža v Kopru končuje svojo pot. V primerjavi s prejšnjimi postavitvami, na katerih so se med drugim zvrstila najbolj provokativna dela, na primer ready made objekti kot neodzivni nemi poslušalci, nylon slike iz ženskih najlonk, ki jih napenja in zareže v senzibilno erotične podobe, ter viseči objekti v obliki falusov, prav tako iz ženskih nogavic, z izrazito močnim erotičnim nabojem, je Intermezzo v Galeriji Loža očiščen lahkotnih vsebin in igre je konec. Ustvarjalni kaos se je polegel in Červek se vrača k vedno bolj napornemu in zahtevnemu slikanju. Prevladujejo črno-beli odtenki, na razstavi je barve le za okus v ciklu Slika nima naslova iz leta 2016, ki v kompoziciji in koloritu spominja na povečave barvnih oljnih pastelov. Na malih platnih kvadratnih oblik, ki so nastajala od poletja pa vse do razstave, je z večplastnim prikrivanjem in odkrivanjem črno-belih tonov kompozicija izčiščena. Rahlo prosojni nanosi akrilnihbarv dajejo prepoznavnim in abstraktnim motivom posebno globino in volumen. Červek s predahi potuje od slike do slike, postopek plastenja, nadslikave in podslikave, je dolgotrajen in veliko zahtevnejši od hitre risarske poteze. Podobno so grajena tudi manjša dela na papirju, kjer barvno plastenje pogosto preide v kolaž. Oblike ostajajo mehke in skladne z izstopajočo elipso, ki se pojavi že na kolažih iz leta 1998. Vse te manjše likovne zapise na razstavi povezuje skupen naslov Intermezzo, »medigra v medigri«. 

Osrednji del postavitve so slike večjih formatov iz cikla Kar to ni, to je. Na slikarski podlagi iz nežnega vzorca izstopajo črne zaobljene forme s slutnjo predmeta. Povsem drugače in globlje dojamemo sliko od blizu. Opazne teksture temnih barvnih nanosov mehčajo monokromno površino in ustvarjajo občutek plastične dimenzije. Likovna zgodba se zliva z estetsko strukturo besed, ki zapolnjujejo svetlo slikovno polje. Dekorativnost pisave se v trenutku razblini, ko se soočimo z njeno vsebino. Ponavljajoči se ročni zapisi nam v spomin prikličejo mantro neskončnih črnih brazd. Z nezavednim in spontanim zapisovanjem utrinkov, kaj ta slika ni, avtor popolnoma zmede našo prvotno percepcijo. Potegne nas v razmišljanje, ki presega čutno zaznavo, medtem ko se sam preizprašuje o statusu svojih slik in smislu lastne ustvarjalnosti.  

Sandi Červek (Murska Sobota, 1960) je študiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in leta 1985 diplomiral pri prof. Gustavu Gnamušu. Ukvarja se s slikarstvom, risbo, grafiko, ilustracijo in oblikovanjem. Od leta 1982 je imel preko 60 samostojnih in sodeloval na še več skupinskih razstavah doma in v tujini. Njegova dela hranijo v vseh pomembnih javnih in zasebnih zbirkah v Sloveniji in tujini. Živi in ustvarja v Murski Soboti. 

INFO: Tatjana Sirk, galerija.meduza@obalne-galerije.si, T 05 6274 837, 031 610 076

Foto: Jaka Jeraša


TTL