Obalne galerije Piran

GALERIJA
HERMAN PEČARIČ


FORMA VIVA

EX-TEMPORE PIRAN

PIRANSKI DNEVI
ARHITEKTURE


ARTMARKET

.
 
  MARKO KOCIPER
JAZBEC IN TRETJI SVET, Strip


  Galerija Meduza, Koper
5. oktober 2018 - 4. januar 2019
 

Odprtje: petek, 5. oktober 2018, ob 19.00

Obalne galerije Piran v sodelovanju s Stripburgerjem/Forum Ljubljana pripravljajo cikel treh samostojnih razstav uveljavljenih slovenskih stripovskih avtorjev (Marko Kociper, Andrej Štular in David Krančan), ki se bodo letno zvrstile v koprski galeriji v okviru festivala stripa TINTA. Festival, ki letos poteka med 2. in 14. oktobrom na različnih prizoriščih v Ljubljani, se tako širi tudi v Koper. S pestrim programom v obliki razstav, delavnic, predavanj, filmskih projekcij, stripovskega sejma in drugih dogodkov izpostavlja raznolikost in širino sodobne stripovske ustvarjalnosti. 

Razstave v koprski galeriji želijo prikazati aktualno stripovsko produkcijo, obogateno s tradicionalnimi in sodobnimi izraznimi mediji, ki posamično razstavo zaokrožajo v enovito vsebinsko in formalno pripoved. Vsaka postavitev je nadgrajena z vključitvijo drugih umetniških zvrsti, kot so kiparstvo, instalacija oziroma stenska poslikava.

Prva v nizu je razstava Marka Kocipra, ki ob jagodnem izboru starejših del predstavlja avtorjeve najnovejše rezultate na papirju in najavlja izid četrtega stripovskega albuma o znamenitem Jazbecu. Tudi tokrat bo v ospredju junak, katerega hudomušne in provokativne prigode avtor vztrajno beleži že več let: nepremagljivi Jazbec se v četrtem delu svoje epopeje znajde v čisto pravi džungli, kjer mu skrivnostna bitja ukradejo ključne dobrine, potrebne za preživetje v negostoljubnem okolju, neustrašni junak pa se jih zato odpravi iskat … in prične se še ena izmed Jazbečevih avantur.

Na razstavi bo predstavljena tudi Jazbečeva dnevna soba, s čimer se klasična razstavna predstavitev levi v domačen stripovsko-likovni ambient z utrinki iz njegove preteklosti in prihodnosti, bogatijo pa ga kiparska dela Roka Moharja in Marka A. Kovačiča. Lik Jazbeca se tako s strani stripovskih albumov dobesedno naseljuje v sam razstavni prostor, kar predstavlja svojevrstno obogatitev klasične galerijske predstavitve.

Na odprtju razstave bo avtorja predstavila kuratorica in urednica Katerina Mirović, po razstavi pa vas bo popeljal dr. Savčenko, sicer veliki raziskovalec Plastosov, Jazbečevega življenja in svetlobnih pojavov. 

 

INFO: Tatjana Sirk, galerija.meduza@obalne-galerije.si, T 05 6274 837
TTL