Obalne galerije Piran

GALERIJA
HERMAN PEČARIČ


FORMA VIVA

EX-TEMPORE PIRAN

PIRANSKI DNEVI
ARHITEKTURE


ARTMARKET

.
 
  TINTA, FESTIVAL STRIPA LJUBLJANA


  2.-14. oktober 2018, več prizorišč

 

Oktober bo znova odet v stripovske barve! Prihaja festival stripa TINTA, ki v središče postavlja raznolikost in širino sodobne stripovske ustvarjalnosti s skrbno izbranim naborom zanimivih domačih in tujih gostov ter pestrim programom v obliki razstav, delavnic, predavanj, pogovorov, filmskih projekcij, stripovskega sejma, pripovedovalskih in drugih dogodkov.

Tinta ponuja vpogled v pisano bero najnovejših domačih stripovskih izdaj, se ozira čez meje ter zasleduje živahno dogajanje in trende na bližnjih stripovskih scenah, ob boku preverjenih stripovskih klasikov pa predstavlja sveža imena in projekte, ki prestopajo stripovske okvire in vstopajo v živahen dialog z različnimi sočasnimi umetniškimi praksami.

Festival se bo odvijal med 2. in 14. oktobrom na različnih prizoriščih v Ljubljani, razlil pa se bo tudi v Kranj in Koper. Pri organizaciji festivalskih dogodkov so tudi letos združili moči številni akterji domače stripovske in kulturno-umetniške scene.  

Stripburger v okviru Tinte pripravlja kopico raznolikih dogodkov! Na festivalu bodo svoje najnovejše stripovske dosežke, ki so izšli v letošnjem letu pod okriljem Stripburgerja, predstavljali Kaja Avberšek, Matej Kocjan - Koco & Nikolovski ter Zoran Smiljanić & Blaž Vurnik, obeta se ekskluzivni predogled v nastajajoči, že četrti del epopeje o nepremagljivem Jazbecu izpod peresa Marka Kocipra, na ogled bomo postavili tudi večmedijsko razstavo IC 2.0, znova bo moč slišati v živo ljudske pravljice v stripu, seveda nas boste v družbi naših izdaj in avtorjev našli tudi na stripovskem sejmu v Kinu Šiška. Tja v goste prihaja tudi hrvaška stripovska avtorica Helena Klakočar – v naši zbirki Ambasada Strip je pred leti izšel prevod njenega odličnega in v Angoulemu nagrajenega albuma Nemirno morje, veselimo pa se tudi Darka Macana, hrvaškega mojstra stripa v teoriji in praksi, ki bo na Tinti vodil scenaristično delavnico, namenjeno vsem ustvarjalcem stripa, risarjem in stripovskim scenaristom.

Več informacij o festivalu: www.tinta.si

Se vidimo na Tinti!


* * *

STRIPBURGER NA FESTIVALU STRIPA TINTA

 

URNIK

 

Predotvoritveni dogodek festivala

Zoran Smiljanić in Blaž Vurnik: Ivan Cankar: podobe iz življenja

izid in predstavitev stripa

Mestni muzej Ljubljana, Ljubljana

torek, 2. 10. 2018, ob 18. uri

 

Marko Kociper: Jazbec in tretji svet

razstava

galerija Meduza, Koper

petek, 5. 10. 2018, ob 19.00 // do 4. 1. 2019

 

Kaja Avberšek: Kako je insajder postal autsajder

branje stripa Mile ♥ disko v živo, pogovor in razstava

Trubarjeva hiša literature, Ljubljana

torek, 9. 10. 2018, ob 19.00

 

Koco in Nikolovski: Drug drugemu drug

razstava
Pritličje, Ljubljana
sreda, 10. 10. 2018, ob 21.00 // do 30. 11. 2018

 

Stripovski scenarij (Darko Macan)

predavanje: petek, 12. 10. 2018, ob 18.30, MSUM, Ljubljana

delavnica: sobota, 13. 10. 2018, 11.00-15.00, Kino Šiška, Ljubljana

 

IC 2.0

večmedijska razstava po Ivanu Cankarju

Galerija Alkatraz, AKC Metelkova mesto, Ljubljana

petek, 12. 10. 2018, ob 20.00 // do 30. 10.

Vodstva (dr. Skavčenko): vsak četrtek, ob 19.00

 

Kaja Avberšek: Mile ♥ disko

zidna poslikava in ambientalna postavitev

obzidje AKC Metelkova mesto (Metelkova ulica) in Nočna galerija Pešak, Ljubljana

petek, 12. 10. 2018, ob 20.00 // do oktobra 2019

 

Stripovski sejem

stojnica, predstavitve stripov, pogovori, podrisovanja

Kino Šiška, Ljubljana

sobota, 13. 10. 2018, 14.00−20.00

Domači avtorji: Zoran Smiljanić, Blaž Vurnik, Matej Kocjan – Koco ...

Tuji gostje: Helena Klakočar, Darko Macan, Irena Jukić Pranjić (HR) ...

 

Ta ljudske v stripu!

pripovedovalski dogodek in delavnica

Vodnikova domačija, Ljubljana

nedelja, 14. oktober 2018, ob 11.00

 

Postfestivalski spremljevalni dogodek razstave IC 2.0

IC ZIN (Nez Pez)
delavnica

Slovenski etnografski muzej, Ljubljana

sobota, 20. 10. 2018, 10.00−14.00

 

* * *

 

OPISI DOGODKOV

Predotvoritveni dogodek festivala:

Zoran Smiljanić in Blaž Vurnik: Ivan Cankar: podobe iz življenja

izid in predstavitev stripa

Mestni muzej Ljubljana

torek, 2. oktober 2018, ob 18. uri

 

Literarna dela Ivana Cankarja smo brali vsi ... pa smo iz njih izluščili dovolj védenja tudi o življenju avtorja? V letošnjem Cankarjevem letu v sozaložništvu Stripburgerja/Foruma Ljubljana in Muzeja in galerij mesta Ljubljane na knjižne police prihaja svež vpogled v življenje našega največjega literata - stripovska biografija z naslovom Ivan Cankar: podobe iz življenja. Strip, ki sta ga ustvarila zgodovinar in scenarist Blaž Vurnik in stripar Zoran Smiljanić, slovenskega pisatelja Ivana Cankarja predstavlja drugače, kot smo vajeni iz literarno zgodovinskih študij in šolskih beril.

Pogovor z avtorjema stripa bo vodil Bojan Albahari, član uredniškega kolektiva stripovske revije Stripburger.

Soorganizacija: Mestni muzej Ljubljana. Vstop prost.

*

Marko Kociper: Jazbec in tretji svet

stripovska razstava

galerija Meduza, Koper

odprtje: petek, 5. oktober 2018, ob 19. uri // do 4. 1. 2019

Izid četrtega stripovskega albuma o znamenitem Jazbecu najavlja razstava v galeriji Meduza, kjer avtor Marko Kociper, stripar krepko prepoznavne avtorske manire, ob jagodnem izboru starejših del predstavlja najnovejše rezultate mukotrpnega škrebljanja po papirju. Tudi tokrat bo v ospredju junak, katerega hudomušne in provokativne prigode avtor vztrajno beleži že več let: nepremagljivi Jazbec se v četrtem delu svoje epopeje znajde v čisto pravi džungli, kjer mu skrivnostna bitja ukradejo ključne dobrine, potrebne za preživetje v negostoljubnem okolju, neustrašni junak pa se jih zato odpravi iskat … in prične se še ena izmed nenadkriljivih Jazbečevih avantur. Poleg strani iz najnovejšega albuma bo na razstavi moč videti tudi Jazbečevo dnevno sobo, ki jo bogatijo kiparska dela Roka Moharja in Marka A. Kovačiča, s čimer se klasična razstavna predstavitev levi v domačen stripovski oziroma likovni ambient z utrinki iz junakove preteklosti in prihodnosti.

Marko Kociper (1969) je na stripovsko sceno vstopil sredi 90. let, ko je kot samouk hitro pritegnil pozornost s svojo risarsko bravuroznostjo. Izjemno prepoznaven avtorski pečat vse odtlej zaznamujeta dve osrednji vsebinski premeni Kociprovega dela: erotika in satira, redno osoljeni z aktualnimi družbenopolitičnimi peripetijami, ki jih Kociper komentira z nemalo pikrosti. Izdal je več stripovskih albumov, svoja dela pa objavil v številnih publikacijah (Stripburger, Apokalipsa, Mladina, Literatura ...); med drugim je med 2005 in 2012 stripe tedensko objavljal v reviji Polet.  Za svoje delo je prejel delovno štipendijo ZDSLU. Njegova dela so bila razstavljena na številnih stripovskih festivalih in drugih kulturnih prizoriščih.

Koprodukcija: Obalne galerije Piran. Vstop prost.

*

Kaja Avberšek: Kako je insajder postal autsajder

branje stripa, pogovor in razstava

Trubarjeva hiša literature, Ljubljana

torek, 9. oktober 2018, ob 19.00

Striparka Kaja Avberšek bo v živo prebrala na velikem platnu projicirane odlomke iz svojega novega stripovskega albuma z naslovom Mile ♥ disko, ki je izšel letos pri Stripburgerju in govori o dogodivščinah rahlo podivjanega mini moža Mileta, ki živi v trebuhu svoje mame in bralca vabi, da pokuka v jamske temine, kjer še zdaleč ni vse tako, kot se kaže na zunaj.

Branju bo sledil pogovor z avtorico, ki ga bo vodila Pia Nikolič. Za celostno vzdušje pa bo poskrbela še priložnostna razstava avtoričinih skic, stripov in likovnih del, povezanih z nosečnostjo in materinstvom, na kateri boste poleg insajderja Mileta lahko spoznali tudi  autsajderja Kalina, ki v seriji kratkih stripov radovedno opazuje svet in razvija svoje jezikovne spretnosti v večjezični družini na španskem otoku. Vsi insajderji in autsajderji – dobrodošli!

Koprodukcija: Mestna knjižnica Ljubljana. Vstop prost.

*

Koco in Nikolovski: Drug drugemu drug

razstava in rap

Pritličje, Ljubljana

sreda, 10. oktober 2018, ob 21.00 // do 30. 11. 2018

Noviteta iz Stripburgerjevega založniškega programa je album Drug drugemu drug, unikatna stripovska izdaja, ki je nastala kot plod sodelovanja dveh družbeno angažiranih avtorjev. Matej Kocjan - Koco je najprej ustvaril strip in predlogo zgodbe, to pa je potem Nikolovski predelal v zelo sodobno rapersko pesnitev, ki slika usode sodobnih beguncev in njihov beg na varno skozi oči brezdomnega mačka. Na razstavi v Pritličju bo na ogled izsek iz albuma, na odprtju pa bo zarapal Nikolovski.

Matej Kocjan – Koco bo skupaj s hrvaško stripovsko avtorico Heleno Klakočar – v Stripburgerjevi zbirki Ambasada Strip je pred leti izšel prevod njenega odličnega in v Angoulemu nagrajenega albuma Nemirno morje – sodeloval tudi na pogovoru Aktivizem malo drugače: begunci v stripu, ki bo potekal v soboto, 13. 10. 2018 v sklopu Tintinega stripovskega sejma v Kinu Šiška, prav tam pa bo na ogled tudi Kocotova priložnostna stripovska razstava Kako nastane strip?

Soorganizacija: Pritličje, Zavod Stripolis in Kino Šiška. Vstop prost.

*

Stripovski scenarij // predava in vodi: Darko Macan

predavanje in delavnica

predavanje: petek, 12. oktober 2018, ob 18.30, MSUM (v angleškem jeziku)

delavnica: sobota, 13. oktober 2018, 10.00─14.00, Kino Šiška (Komuna)

Darko Macan alias Cecile Quintal, hrvaški literat, esejist, urednik, kritik, scenarist in risar, vrhunski poznavalec stripa v teoriji in praksi, na predavanju in delavnici predstavlja osnove stripovske scenaristike. Macan bo spregovoril o tem, kako se lotiti scenarija, kako priti od ideje do zgodborisa (storyboarda), kaj so najpomembnejši elementi scenarija, kako je videti pravi stripovski scenarij in kakšne so običajne začetniške napake ... iz ust prekaljenega mojstra bo skratka slišati o vsem, kar pritiče stripovski scenaristiki. In še več. Predavanje je brezplačno in namenjeno vsem zainteresiranim, seveda pa tudi udeležencem delavnice, ki bo dan kasneje v Kinu Šiška.

Delavnico zaznamuje premik iz teoretičnega k praktičnemu delu, saj je njen cilj priprava  vrhunskega stripovskega scenarija. Zaželjeno je, da udeleženci s seboj prinesejo lastne ali tuje literarne predloge. Nastale scenarije bomo, z dovoljenjem avtorjev, ponudili v izdelavo slovenskim risarjem stripa.

Delavnica, ki poteka v slovenskem, oziroma v hrvaškem in angleškem jeziku, je namenjena ustvarjalcem stripa, risarjem in stripovskim scenaristom vseh starosti. Prijave obvezne.

Info in prijave: core@mail.ljudmila.org // 031 401 556

Darko Macan (1966, Zagreb) je scenarist svetovnega slovesa, avtor stripov Borovnica, La Bête Noire, Marshall Bass in Mi, mrtvi. V svoji izredno plodoviti karieri je med drugim pisal scenarije za Tarzana, Star Wars ter Grendel Tales, za katere je bil kar dvakrat nominiran za nagrado Eisner.

www.darkomacan.com

Koprodukcija: MSUM, Kino Šiška. Vstop prost.

*

IC 2.0

večmedijska razstava po Ivanu Cankarju

Galerija Alkatraz, AKC Metelkova mesto, Ljubljana

odprtje: petek, 12. oktober 2018, ob 20. uri // do 30. 10. 2018

V letu, ki ga zaznamuje stota obletnica smrti največjega literata slovenske moderne, se Ivanu Cankarju priklanjamo tudi pri reviji Stripburger. Cankar je s svojo literaturo vznemirjal  sočasno publiko, vsekakor pa tudi oblastnike in konzervativno srenjo, kasneje pa kakopak tudi šolarje, ki so morali brati njegova dela. Med striparji je naletel na različne odzive. Nekateri so njegove zgodbe zagrabili z obema rokama, spet drugi so se ga izogibali, tretji pa so ubrali satirični pristop. Na skupinski razstavi si bo moč ogledati raznotera stripovska, a tudi druga umetniška dela, ki se bodisi navdihujejo pri Cankarju oziroma njegovih likih bodisi skozi prizmo literatovega opusa in njegove intelektualne zapuščine motrijo današnji čas. Poleg že klasičnih stripovskih obdelav in predelav del iz Cankarjevega opusa se na razstavi obeta še nekaj prizorov iz nove stripovske biografije o Cankarju Blaža Vurnika in Zorana Smiljanića (Stripburger/Forum Ljubljana in MGML, 2018). Na razstavi pa seveda ne manjka sodobnih umetniških pristopov, s katerimi projekt preseže stripovske okvire. Dela Andreja Štularja, tandema Beli sladoled, Neže Jurman in Borisa Beje se denimo Cankarjeve zapuščine lotevajo s kritičnimi aluzijami na sodobni čas, pri čemer je eden osrednjih poudarkov v tem sklopu projekta namenjen seciranju položaja (sodobnega) umetnika v slovenski družbi, predvsem pa vrednotenja njega samega, kot tudi njegovega dela.

Sodelujoči: Boris Beja, Neža Jurman, Primož Krašna, Tomaž Lavrič, Grega Mastnak, Vinko Möderndorfer, Boštjan Plesničar, Beli sladoled, Zoran Smiljanić in Andrej Štular.

Vodstva z dr. Skavčenkom: vsak četrtek ob 19.00.

Odpiralni čas galerije: pon.−čet.: 11.00−15.00 & 16.00−20.00, pet.: 15.00−23.00

Koprodukcija: KUD Mreža. Vstop prost.

*

Kaja Avberšek: Mile ♥ disko

zidna poslikava & ambientalna postavitev

obzidje AKC Metelkova mesto (Metelkova ulica) & Nočna izložba Pešak

odprtje: petek, 12. oktober 2018, od 20.00 // do oktobra 2019

Zidna poslikava Mile disko se navezuje na istoimenski stripovski album, ki je letos izšel pri Stripburgerju. Album govori o nenavadnih dogodivščinah rahlo podivjanega možica Mileta, ki  prebiva v trebuhu svoje matere. Mile vabi bralca, da pokuka v jamske temine, kjer še zdaleč ni vse tako, kot se kaže na zunaj. Mile ni zgolj zarodek: po poklicu je DJ, obvlada električne napeljave in e-bay, ima prijatelje, ki si jih je narisal kar sam, ter še kako pretanjen okus za hrano ... Govori se celo, da so bile v njegovi bližini opažene brhke lepotice ter sumljive substance mavričnih barv. Ima natančen načrt, kako iz insajderja postati autsajder. In njegova mama? No, ona o tem nima pojma. Bo pa izvedela, ko dozori čas …

Avtorica bo metelkovski zid preobrazila v narativno nelinearno tapeto, v vzorce iz lulik, lulčkov, štorkelj, jamskih kapnikov, plešočih Miletov, disko krogel, sladoledov, čevapov, letal, kalašnikovih modelčkov, posebnih zobnonegovalnih pripomočkov za nosečnice, prepolnih modrcev, jamskih konjev in bizonov ter še česa. Pričakovati je disko-vibrirajoč zid; le-tega pa zaokroža in nadgrajuje še bonus postavitev v Nočni izložbi Pešak, temu pa bo sledila še butična stripovska zabava v bližnji Jalla Jalli.

Kaja Avberšek (1983) je diplomirana industrijska oblikovalka, vendar pa ji je po življenjepisu sodeč udobneje v neindustrijskem svetu, kakršen je tudi svet stripa. Ustvarila je več samostojnih stripovskih izdaj: Letečo lesico po rezijanski pripovedki, Pojoči grad, priročnik za gradnjo izvirnih instrumentov v stripu!, ter Igrišče, mini priročnik za gradnjo izvirnih instrumentov v stripu! Za raznotere stripovske revije in zbornike je prispevala številna dela, s katerimi raziskuje in razkriva osebne prigode in dogodke. Poleg stripa se ukvarja tudi z ilustracijo in z likovno podobo za lutkovne predstave.

Koprodukcija: KUD Mreža. Vstop prost.

*

Ta ljudske v stripu!

pripovedovalski dogodek in delavnica

Vodnikova domačija, Ljubljana

nedelja, 14. oktober 2018, ob 11.00

Nismo pozabili niti na indoktrinacijo otrok. Stripburger in Vodnikova domačija pripravljata druženje s Ta ljudskimi v stripu!, stripovskimi knjižicami za otroke, ki so jih po motivih slovenskih ljudskih zgodb ustvarili Tanja Komadina, miha ha in Matej Lavrenčič. Na pripovedovalskem dogodku bo mogoče slišati, kako ljudske pravljice v stripih Zakaj se psi vohajo?, Vsem ljudem nikoli ne ustrežeš in Prevzetna opica zvenijo na odru, obiskovalci (starejši od petih let) pa bodo tudi sami poskusili zgodbo pretvoriti v strip. Srečko Meh bo nastopil v vlogi pripovedovalca in muzikanta, delavnico bo vodil stripar miha ha.

Obvezne prijave na delavnico na: spela.frlic@divjamisel.org

Koprodukcija: Vodnikova domačija. Vstop prost.

*

Postfestivalski spremljevalni dogodek razstave IC 2.0

IC ZIN

delavnica // mentorica: Nez Pez

Slovenski etnografski muzej, Ljubljana

sobota, 20. oktober 2018, 10.00−14.00

V svetu subkultur in undergrounda veljajo fanzini že desetletja za sredstvo širjenja idej in ustvarjalnosti. V preteklosti so bili fanzini v duhu mota naredi-si-sam pomemben izrazni in sporočilni medij različnih alternativnih gibanj, v zadnjem času pa so pretežno sredstvo za izražanje  osebnih avtorskih poetik.

Delavnica, ki jo vodi prekaljena fanzinarka in vsestranska ustvarjalka Neža Jurman (Nez Pez), je posvečena izdelavi fanzina, pri čemer bo moč v praksi preizkusiti različne likovne tehnike  in se za nameček naučiti še osnov tako vsebinskega kot tehničnega urejanja fanzina. Za prepotrebni navdih bosta služila Ivan Cankar oziroma njegovo delo: kaj bi počel danes, kako bi se znašel v sodobnem času? Kakšnih form izraznosti bi se loteval? Brez dvoma bi se med njegovimi izdelki našel tudi kakšen fanzin, ki bi ga v celoti spisal in zrisal sam.

Brazplačna delavnica je namenjena ustvarjalcem, starejšim od 15 let.

Prijave: blagajna@etno-muzej.si // 01 3008 745

Nez Pez (1985) je študirala kiparstvo na ALUO v Ljubljani. Leta 2010 je prejela univerzitetno Prešernovo nagrado in priznanje ALUO za posebne umetniške dosežke. Zanimajo jo različni mediji in zvrsti umetnosti, zato se materiali in pristopi, ki jih uporablja pri svojem delu, spreminjajo z vsakim projektom. Ustvarja na področju kiparstva, instalacij, zvočne in video umetnosti, risbe, grafike, ilustracije, ulične umetnosti in scenografije. Svoja dela je predstavila na več samostojnih in skupinskih razstavah po Sloveniji in tujini.

Koprodukcija: Slovenski etnografski muzej. Vstop prost.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………
Za dodatne informacije in recenzijske izvode pišite na: burger@mail.ljudmila.org
Vizualni material za novinarje je na voljo tukaj.

Avtorica festivalske podobe: Kaja Avberšek.

Program Foruma Ljubljana sofinancirata MOL-Oddelek za kulturo in Ministrstvo za kulturo. Založniški program in mednarodna gostovanja revije Stripburger podpira Javna agencija za knjigo RS (JAK).
Festival stripa Tinta koordinira Kino Šiška in deluje kot povezovalna platforma, ki združuje raznolike akterje domače stripovske scene, nevladne organizacije in javne kulturne ustanove z namenom popularizacije stripovske ustvarjalnosti.


TTL