Obalne galerije Piran

GALERIJA
HERMAN PEČARIČ


FORMA VIVA

EX-TEMPORE PIRAN

PIRANSKI DNEVI
ARHITEKTURE


ARTMARKET

.
 
  DONACIJA
MIMMO PALADINO: MATHEMATICS, grafike,
razstava doniranih grafik likovnega kritika Enza Di Martina v spomin na Antona Biloslava


  Galerija Herman Pečarič Piran
7. - 25. februar 2018

 

Odprtje: sreda, 7. februar 2018 ob 18.uri

Domenico (bolj znan kot Mimmo) Paladino (Paduli, Benevento, Italija, 1948) sodi med pomembne sodobne  italijanske umetnike. Svetovno prepoznaven je postal  kot eden od predstavnikov umetniškega gibanja italijanske transavantgarde v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.  Izbor iz umetnikovega grafičnega opusa, ki ga je pripravil umetnostni kritik Enzo Di Martino iz Benetk, je bil leta 2009 na ogled v piranski Mestni galeriji. V sodelovanju s tem beneškim kritikom so Obalne galerije organizirale kar nekaj odmevnih razstav, med katerimi so Piranesi v Piranu (1988), Carmelo Zotti: Slike 1973-1990 (1991), Sandro Chia: Vojščaki (2010) ter Cesare Pavese in Mimmo Paladino: La luna e il falo’ (2011). Enzo Di Martino je v spomin na leta izjemno dobrega sodelovanja z Obalnimi galerijami Piran in na prijateljstvo s takratnim ravnateljem Antonom Biloslavom zbirkam galerij doniral portfolio s šestimi grafičnimi listi iz cikla Mathematics (založba Art of this Century, New York).

Iz uvodnega besedila Enza Di Martina v zgibanki: »Čar Paladinovega dela, izražen s kateremkoli sredstvom in postopkom, je v njegovi aluzivni, skrivnostni in zapeljivi formalni “dvojnosti”. Gre za dvojnost postavljanja vprašanja brez odgovorov, ki silijo k potrpežljivemu poslušanju, počasnemu in refleksivnemu motrenju. Na primer: v podobah pogosto najdemo masko, ki predstavlja “osebo” s simboličnim pomenom. To velja tudi za oblike živali, posebno psov, ki spominjajo na nekatere Dürerjeve grafike.«

 Enzo Di Martino je novinar in likovni kritik. Med leti 1969 in 1979 je sodeloval z rimskim časnikom Avanti, od leta 1980 pa piše o umetnosti za beneški dnevnik Il Gazzettino. Številne so pregledne in retrospektivne razstave starejših in sodobnih umetnikov, ki jih je pripravil  za javne muzeje in galerije (Dürer, Rembrandt, Piranesi, Goya, Picasso, Kirchner, Chagall, Mirò, Depero, De Pisis, Guidi, Santomaso, Saetti, Vedova, Pizzinato, Turcato, Reggiani, Spacal, Chia, Zigaina, Frohner, Veličković, Paladino, Lüpertz, Rainer,Tilson etc. Za Beneški bienale je pripravil dve tematski razstavi:  Nova fronta umetnosti (1988) in Onkraj znaka-štirje mojstri sodobne grafike(1991).

Mathematik 1, 2001, grafika


Mathematik 5, 2001, grafika


Toni Biloslav in Enzo Di MartinoTTL