Obalne galerije Piran

GALERIJA
HERMAN PEČARIČ


FORMA VIVA

EX-TEMPORE PIRAN

PIRANSKI DNEVI
ARHITEKTURE


ARTMARKET

.
 
  Maravee Mind_ratio in strast_SKRB
Saba Skaberne, Mateja Kavčič, Anja Jerčič Jakob, Lara Jeranko Marconi
Video Bigas Luna


  Galerija Loža Koper
26. januar - 1. april 2018

 

Odprtje: petek, 26. januar 2018, ob 18.00

Živahen tok dogodkov Festivala Maravee Mind, ki so se konec preteklega leta odvijali v razstaviščih italijanskih mest (Majano, Lignano Sabbiadoro, Gemona) se z razstavo v koprski Galeriji Loža in izdajo kataloga zaključuje v Sloveniji. 

Maravee ( čudež / meraviglia / wundern / kaka na lipa čüdna rič / marvel / maravea) po zamisli italijanske kritičarke Sabrine Zannier od leta 2002 združuje najrazličnejše oblike sodobnega umetniškega izraza, ki niso nujno vezana na likovni svet. Posegajo namreč na področje glasbe, gledališča, plesa, designa in podobno. Iz leta v leto se spreminja tudi njegova vsebina. Nakazuje jo že sam podnaslov - Maravee Corpus; Maravee Therapy; Maravee Ludo … -, ki govori o  izbrani temi.  Projekt se odvija na različnih lokacijah Furlanije Julijske-krajine in v Sloveniji. Njegov namen je  predstaviti tam delujoče italijanske in tuje ustvarjalce. V zadnjih edicijah je dopolnjen z opusom mednarodno priznanega umetnika, kot na primer Orlan, francoska predstavnica body arta, in letos Bigas Luna, španski režiser in umetnik. 

Obalne galerije Piran so v sodelovanju z Društvom Maravee za tokratno edicijo v koprski Galeriji Loža pripravile skupinsko razstavo z naslovom  Maravee Mind_ratio in strast_SKRB. Sodobna umetniška ustvarjalnost med racionalnostjo in strastjo. Na način, kot jo je v svojih filmih in videih dojemal  Katalonec Bigas Luna (Barcelona, 1946 – La Riera De Gaià, 2013), ki velja za začetnika video umetnosti v Španiji, in kot jo v svojih opusih razvijajo štiri slovenske umetnice Saba Skaberne (Ljubljana, 1962), Mateja Kavčič (Novo mesto, 1970), Anja Jerčič Jakob (Slovenj Gradec, 1975) in Lara Jeranko Marconi (Koper, 1984).Postavitev dopolnjuje video dijakov liceja Sello iz Vidma, v katerem so z animacijo na sugestiven način zajeli koncept celotnega festivala.

Maravee Mind je posvečen umetnosti Bigasa Lune oziroma eni od njegovih priljubljenih tematik, naravi (madre tierra). Slednjo  v njegovem delu kot motiv pogosto predstavlja drevo. Bigas Luna je verjel, da je potrebno umrlo osebo reinkarnirati v drevesu, zato je po smrti svojih staršev na vrtu posadil dve palmi. Vsebinska izhodišča Maravee Mind  izpostavljajo torej ustvarjalnost, razpeto med razumskim pristopom, intuicijo  in neukročeno strastjo snovanja človeka v odnosu do narave v njenem najširšem, vseobsegajočem pomenu. 

INFO: Majda Božeglav Japelj, T 051 362 948, majda.bozeglav-japelj@obalne-galerije.si

Lara Jeranko Marconi


Mateja Kavčič


Saba SkaberneTTL