Obalne galerije Piran

GALERIJA
HERMAN PEČARIČ


FORMA VIVA

EX-TEMPORE PIRAN

PIRANSKI DNEVI
ARHITEKTURE


ARTMARKET

.
 
  TEA CURK SORTA
SKOZI PREHOD, kipi


  Galerija Meduza Koper
19. januar - 2. marec 2018
 

Odprtje: petek, 19. januar 2018, ob 19.00

Primorska kiparka in magistrica umetnosti Tea Curk Sorta v svojih delih ponazarja svoja razmišljanja in se spoprijema z aktualnimi vprašanji, kot so: ali smo ustvarjeni, da delujemo kot posamezniki, ali smo nujno del družbe … Kako ta gleda na ustvarjalko, ki je tudi mati, žena, prijateljica, in kako se spoprijeti z različnimi vlogami v življenju. Teina dela so refleksija njenega intimnega življenja.

Avtorica s svojimi žičnimi figurami ustvarja globoke ali pa samo navidezne odnose med vsem, kar je prisotno: med figurami samimi, med figurami in razstaviščem, med figurami, prostorom in gledalcem. Pomemben del kipov so tudi njihovi senčni obrisi, ki jih svetloba zariše na galerijske stene. Le z neprekinjeno linijo iz žice Tea spretno izraža volumen figur, ki se jim obiskovalec lahko povsem približa in jih obhodi.

Figure v njenih ciklih, vse ženskega spola, sledijo druga drugi (bodisi v krogu, koloni …), toda kljub fizični bližini ne navezujejo/ustvarjajo stika, dialoga; vsaka ima svoj gib in se ukvarja sama s seboj. Tako kot smo ljudje vse bolj odtujeni in izolirani v medsebojnih odnosih, poudarjamo pomembnost neodvisnosti, individualnosti, tako Teine figure tvorijo skupino, vendar so tam prisotne le telesno. 

 

Tea Curk Sorta (1981) je študirala kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani pri profesorjih Dušanu Tršarju, Luju Vodopivcu, Matjažu Počivavšku in Jožetu Baršiju. Pri slednjem je leta 2007 diplomirala z nalogo Mobilni dom. V času študija se je izpopolnjevala pri profesorici Magdaleni Jetelovi na Akademiji likovnih umetnosti (Akademie der Bildenden Künste) v Münchnu. Leta 2012 je pri profesorju Lojzetu Logarju končala magistrski študij z nalogo Uporaba klasičnih tehnik v kontekstu sodobne grafike, ki je temeljila predvsem na raziskovanju sitotiskarske grafične tehnike. Ustvarja na področju kiparstva. Kot samostojna umetnica živi in ustvarja v Ajdovščini.

 

INFO: Ana Papež Križaj, 070 760 950, ana.papez@obalne-galerije.si


TTL