Obalne galerije Piran

GALERIJA
HERMAN PEČARIČ


FORMA VIVA

EX-TEMPORE PIRAN

PIRANSKI DNEVI
ARHITEKTURE


ARTMARKET

.
 
  ​KÉRAMOS: TUKAJ IN ZDAJ
POGLEDI NA SODOBNO KERAMIKO
Mednarodna razstava keramike


  Mestna galerija Piran
15. december 2017 - 18. marec 2018

 

Odprtje: petek, 15. december 2017, ob 18.00

ARDINI FRANCESCO, BANKO RINO,  BARREIRO PABLOBERTOZZI & CASONI, BOŠEVSKI LIDIACEREDA GIORGIAČLOVEK MARKO, DIMOVSKA ANAMARIJAELLER NAOMIGOLIJA DARKOGUDLIN LUCIJAIVANČIĆ MLADENKOVAČIČ INES, LAGINJA NIKA, LAPAJNE NUŠA, LUGARIĆ PAOLA,  MAROH IZTOK, MINGOTTI ALBERTOMURIGNEUX MARIE-PIERRE, NDIMURWANKO ARAN, NEGRO CARLO, NERO/NERETTI ALESSANDROPETERSON LENASSI EVAPIČULJAN DANIJELAPLEMENITAŠ KAREL, POLANEC VALERIJAPOLLONIATO PAOLOPTIČAR KARMENRONTINI ALDORUTAR KRISTINA, RUŽOLČIĆ ANTUN, SALVATORI ANDREA, SEDEJ NATAŠA, SKUBIN IVANSTANI SANJASTANKOVIĆ VERASTOJANOVIĆ MARIJAŠVERTASEK BOJANATREVISAN EVA CHIARATRŠAR DRAGO, TUDJINA BADURINA MARINA, ZEJAK VELJKO, ŽBONTAR DANI

Mednarodni ex-tempore keramike Piran se je leta 2015, po šestnajstih letih neprekinjenega delovanja, zaključil. Po kratkem premoru, ki je služil za razmislek, kako nadaljevati oziroma drugače obravnavati keramiko, se s pričujočo razstavo odpira novo poglavje predstavitve medija v naši ustanovi. Kèramos: tukaj in zdaj. Pogledi na sodobno keramiko ponuja  vpogled v recentno produkcijo umetniške keramike v Sloveniji, na Hrvaškem in v Italiji, državah, ki so bile na piranskem ex-temporu številčno najbolj zastopane. Tekmovalno naravo nekdanje  prireditve smo nadomestili s kuratorsko razstavo po izboru nekaterih povabljenih članov mednarodnih žirij, ki so z bogatimi strokovnimi izkušnjami in individualnimi kriteriji izbrali po pet umetnikov. Njihove odločitve so seveda lahko tudi vprašljive ali polemične, omejen izbor avtorjev oziroma število razstavljenih del pa je na skupinski predstavitvi usmerjal tudi sam razstavni prostor, Mestna galerija Piran.

Razstava združuje 43 umetnikov, ki se predstavljajo s svojimi novejšimi ali najbolj reprezentativnimi deli. Srečujemo znana imena, na katere so opozorili: likovni kritiki Franco Bertoni in Geraldine Blais iz Italije, Marina Baričević in Višnja Slavica Gabout iz Hrvaškeakademska kiparka Dragica Čadež, umetnostna zgodovinarka doc. dr. Mateja Kos in kustosinja razstave Tatjana Sirk iz Slovenije. V času multimedijskih pristopov in združevanja različnih likovnih praks je bilo neizogibno ponuditi priložnost tudi mladim. Izbrala sta jih Cristina Treppo, akademska kiparka in docentka na beneški Akademiji lepih umetnosti, ter Dražen Vitolović, akademski kipar in vodja kolegija Keramika na  Akademiji uporabnih umetnosti na Reki. Ker bodo študenti ljubljanske ALUO posebej zastopani na spremljevalni razstavi IV. mednarodnega trienala keramike UNICUM 2018, jih tokrat k sodelovanju na omenjeni razstavi nismo vabili.

Namen razstave je poudariti in problematizirati keramiko kot aktualni medij v okviru sodobne likovne ustvarjalnosti. Z upoštevanjem strokovnih pogledov pri izboru nas razstava v celoti, pa tudi posamezna dela v različnih tehnikah, z raznoliko vsebinsko in motivno tematiko, napeljujejo h kritičnemu razmišljanju, kaj danes predstavlja umetniško keramiko. Posebna dinamika, ki se vzpostavi na tovrstnih skupinskih predstavitvah, daje razstavljenim likovnim delom nov pomen in novo funkcijo. Primarno nam posredujejo informacijo o likovnem snovanju posameznih avtorjev in njihovih dosežkih, kot segmenti razstave pa ilustrirajo širše likovno dogajanju ter opozarjajo na nove pristope in pomembne premike na področju keramike v določenem trenutku. Ob tem se v kontekstu skupinskega nastopa samodejno oblikuje tudi hierarhija. Individualna ustvarjalnost se objektivno vrednoti in dokončno potrjuje z izvirnostjo likovnega izraza in ohranjanjem ekspresivne moči v odnosu do drugih eksponatov na razstavi.

INFO: Tatjana Sirk, galerija.meduza@obalne-galerije.si, 031 610076

Marina Tudjina Badurina: In perpetuum, 2017, bela glina,


Vera Stanković: Premakni se, 2016, kiparska kompozicija


Bertozzi - Casoni: Pladenj, 2010, keramika, 18 x 61 x 34,5 cm (Foto: Bernardo Ricci, Courtesy Franco Bertoni)TTL