Obalne galerije Piran

GALERIJA
HERMAN PEČARIČ


FORMA VIVA

EX-TEMPORE PIRAN

PIRANSKI DNEVI
ARHITEKTURE


ARTMARKET

.
 
  S PIRANSKIMI MUZEJI NA JUTRANJI KAVICI


  Mestna galerija Piran
Petek, 13. oktober ob 9. uri
 

Novostim in zanimivostim iz piranskih muzejev tokrat ni konca. Prvič smo se piranski muzeji povezali v blagovno znamko Muzeji Piran, ki že daje odlične rezultate. Izšla je tudi zgibanka Muzeji Piran. Začrtana je muzejska pot po mestu in še veliko drugega. Piran postaja s svojimi številnimi in odličnimi muzeji ter njihovim povezovanjem nosilec kulturnega razvoja ter smerokaz drugim, saj je to najverjetneje prvi primer takega sodelovanja in projekta v Sloveniji. V piranskih muzejih pa imamo še veliko zanimivih razvojnih načrtov. 

Ali veste, da ima Piran glede na svojo velikost, največje število muzejev? Kar 9 jih je tu! Ali veste,  da… 

Uvodni tekst zgibanke Muzeji Piran

Piran ni občudovan le zaradi izjemne lepote, slikovitosti in zgodovine, odlikuje ga tudi izjemno kulturno bogastvo strnjenega, srednjeveškega mestnega jedra, ki leži na ozkem polotoku. Mesto je v celoti spomeniškovarstveno zaščiteno, zaradi mogočnega, dobro ohranjenega obzidja je tudi član združenja obzidanih mest.

V Piranu delujejo številni večji ali manjši, po vsebini in značaju različni muzeji in galerije; od zgodovinskih do kulturnozgodovinskih, likovnih, pomorskih, sakralnih, multimedijskih do prirodoslovnih. Ponujajo nepozabna doživetja in nešteto zgodb, za prav vsakega obiskovalca. V njih boste izvedeli vse o mestu Piran; od njegovega nastanka in imenovanja, do njegove bogate mestne in pomorske zgodovine, vse o svetovno znanem meščanu, violinistu in skladatelju Giuseppeju Tartiniju, marsikaj o mnogih živih bitjih slovenskega morja, osupnili boste nad drznostjo prvih potapljačev in nad zbirko od najmanjšega polžka do gigantske školjke, spoznali bogato sakralno zgodovino desetih mestnih cerkva in Minoritskega samostana ter njihove številne umetnine in zakladnice. 

Veselimo se vašega obiska in vam želimo obilo nepozabnih doživetij. Dobrodošli.

 

MEDITERANUM, Zavod za revitalizacijo mediteranske kulture Piran,

Ulica svobode 81, 6330 Piran; +386(0)40 729 555, +386(0)40 768 900

zavod@mediteranum.si  / www.mediteranum.si
TTL