Obalne galerije Piran

GALERIJA
HERMAN PEČARIČ


FORMA VIVA

EX-TEMPORE PIRAN

PIRANSKI DNEVI
ARHITEKTURE


ARTMARKET

.
 
  ALEKSANDER VELIŠČEK
GULLIVERS, slike


  Galerija Loža Koper
22. september - 31. december 2017
 

Odprtje: petek, 22. september 2017, Oob 19.00

Primorski umetnik Aleksander Velišček pripada generaciji, ki je osebno doživela družbene, gospodarske in ideološke spremembe v Jugoslaviji in mladi Sloveniji. V središču njegovega umetniškega izraza je človeška figura, portret in telesnost, gibi in proporci telesa, kar raziskuje, vse odkar je obiskoval Akademijo lepih umetnosti v Benetkah in ateljeje Fundacije Bevilacqua la Masa.
Na prvi samostojni razstavi v Sloveniji bo v koprski galeriji predstavljen izbor slik, nastalih v  letih 2014 in 2015 ter najnovejše, ki jih je avtor ustvaril za pričujočo razstavo. Na slikah so  nekonvencionalno upodobljene znane osebnosti, intelektualci, pisatelji, novinarji in politiki. V izrazitih potezah vseh teh obrazov se silovito kažejo znaki političnega boja, zagovor celotnega življenja, posvečenega iskanju ideala.
Tako kot Swiftov Guliver je tudi človeška figura, ki jo upodablja slikar, ujeta, toda ne v vrvi, temveč v organske strukture in kovinske spoje, ki spominjajo na ortopedske pripomočke.
Večpomenski naslov samostojne razstave Aleksandra Veliščka ne označuje le znanega junaka romana Jonathana Swifta, saj besedo gulliver v pomenu glava uporabljajo tudi liki romana Peklenska pomaranča pisatelja Anthonyja Burgessa.
Gulliver je beseda iz jezika nasdat, ki si ga je pisatelj izmislil za roman iz leta 1962 in je pozneje znova zaživel v znameniti filmski priredbiStanleyja Kubricka.
Jezik nasdat je nastal z združevanjem angleških in ruskih besed, torej jezikov, ki sta predstavljala glavni politični sili tistega časa: nerazumno nasilje, ki prežema roman in film, je kontekstualizirano v besedišču, ki zna razbrati družbeno-politične vzroke tega nasilja. 

Enako se dogaja v umetnikovem raziskovanju in slikanju. Velišček je slikar močnih tematik, njegove tehnike spominjajo na materialni ekspresionizem, ki obraze in telesa portretirancev napolni z resnično telesnostjo. S stratifikacijo barv se površina slike spremeni v kip, ujet med črnim ozadjem in debelim steklenim okvirjem. Med portretiranimi guliverji so tudi Edward Snowden in Stanley Kubrick ter filozofiMartin Heidegger, Noam Chomsky in Dario Fusaro.

Umetnika in njegova dela bo predstavila likovna kritičarka dr. Aurora Fonda.

Aleksander Velišček (Šempeter pri Gorici, 1982) je diplomiral na beneški Akademiji lepih umetnosti leta 2010 in deluje med Benetkami in Novo Gorico. Razstavljal je predvsem na številnih skupinskih predstavitvah v tujini, med drugim v Benetkah leta 2010 na razstavi A+A International v Slovenskem razstavnem centru AplusA in leta 2011 na skupinski razstavi mladih slikarjev pri Fundaciji Bevilacqua la Masa v galeriji na Trgu svetega Marka. Novembra 2014 je sodeloval na razstavi Shit and Die, ki so jo Maurizio Cattelan, Myriam Ben Salah in Marta Papini postavili v Palači Cavour v Torinu, kamor so ga skupaj s Thomasom Braido, Valeriom Nicolaiem in Emilianom Trocom povabili, da ironično upodobi nekatere znane torinske osebnosti, kot sta Umberto Tozzi in Marco Travaglio. 

INFO: Tatjana Sirk, galerija.meduza@obalne-galerije.si, T 05 627 4837  

Giovanni Paolo II, 2014, mixed media, 88 x 110 cm


Noam Chomsky, 2014, mixed media, 98 x 130 cmTTL