Obalne galerije Piran

GALERIJA
HERMAN PEČARIČ


FORMA VIVA

EX-TEMPORE PIRAN

PIRANSKI DNEVI
ARHITEKTURE


ARTMARKET

.
 
  FORMA VIVA Portorož 2017
Mednarodni simpozij kiparjev


  Seča pri Portorožu
13. september - 13. oktober 2017
 

Kiparji:

Sasho Sazdovski (Makedonija)

Çağdaş Sarı (Turčija)

Boštjan Kavčič (Slovenija)

Tokratni kiparski simpozij v kamnu se osredotoča na proučevanje primerov,ki so jih v zgodovini prireditve izpostavile dobre, prostorsko domišljene, rešitve znotraj urbanega jedra. Občina in Obalne galerije Piran sta za namene aktualnega simpozija izbrale tri lokacije v Portorožu in Luciji: dve krožišči ter na novo urejena zelenica ob kanalu Fazan.

Na razpis Mednarodnega simpozija kiparjev Forma viva PORTOROŽ 2017 je prispelo 14 prijav iz Slovenije, Italije, Nemčije, Indije in Makedonije. Žirijo za izbor kiparjev v Portorožu in, prvič po več desetletjih, tudi za Kostanjevico na Krki, so sestavljali: Alem Korkut, kipar in izredni profesor na ALU Zagreb; doc. mag. Jurij Smole, kipar in profesor na ALUO Ljubljana; Goran Milovanovič, likovni kritik in direktor Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki; Majda Skrinar, slikarka, arhitektka in višja svetovalka za prenovo mesta na Občini Piran ter  dr. Majda Božeglav Japelj, likovna kritičarka in  muzejska svetnica v Obalnih galerijah Piran.

Člani žirije so pri pregledu prispelih predlogov za portoroško lokacijo ocenjevali predhodno ustvarjen umetnikov opus, kakovost ponujene kiparske rešitve in ustreznost njene umestitve v eno ali več ponujenih lokacij. Izbrani so bili trije avtorji: Sasho Sazdovski (Makedonija), Francesca Bernardini (Italija) in Boštjan Kavčič (Slovenija). Ker se je tik pred začetkom simpozija italijanska kiparka Francesca Bernardini zaradi bolezni v družini morala odpovedati srečanju, je organizator izbral drugega avtorja, Çağdaş Sarıa iz Turčije .

Na letošnjem srečanju bodo skulpture v kamnu klesali trije umetniki iz Makedonije, Turčije in Slovenije: Sasho Sazdovski (Skopje, 1976), Çağdaş Sarı (Ankara, 1980) in Boštjan Kavčič (Šempeter pri Gorici, 1973).

Kiparji bodo začeli klesati istrski kamen (Kamen Pazin, Hrvaška) 13. septembra 2017 in z delom končali mesec dni kasneje.

Na zaključni slovesnoti (13. oktobra 2017) bodo predstavljeni na novo ustvarjeni kipi in spremna publikacija, katalog, skupen  za Portorož (Forma viva v kamnu) in Kostanjevico na Krki (Forma viva v lesu).

V njem bo poleg  uvodnih in kritiških besedil o simpoziju in na njem sodelujočih umetnikih, vseboval tudi reprodukcije ustvarjenih plastik ter bogato fotodokumentacijo dveh kiparskih delavnic na prostem.  

dr. Majda Božeglav Japelj

 

Projekt so podprli: Ministrstvo za kulturo RS, Občina Piran


TTL