Obalne galerije Piran

GALERIJA
HERMAN PEČARIČ


FORMA VIVA

EX-TEMPORE PIRAN

PIRANSKI DNEVI
ARHITEKTURE


ARTMARKET

.
 
  ERIK MAVRIČ
NOČNO NEBO, prostorska postavitev


  Galerija Meduza Koper
14. september - 3. december 2017

 

Odprtje: četrtek, 14. september 2017, ob 19.00

Primorski umetnik Erik Mavrič svoje ideje za projekte do potankosti izčisti in načrtuje. Nastanek njegovih del je dolgotrajen in naporen proces, saj je bistvo dela ravno proces, ki pripelje do katarzičnega stanja. 

Razstava Nočno nebo je velika risba, sestavljena iz 475 kosov. Nastala je po predlogi posnetka nočnega neba The visible stars by distance, ki ga je pripravil observatorij Black Oak iz Kalifornije (ZDA). Gre za posnetek ozvezdij, ki jih ob ugodnih vremenskih razmerah lahko opazujemo s prostim očesom.

Umetnik posamezne segmente prenaša s kemičnim svinčnikom na časopisni papir, ki je zelo občutljiv in neobstojen medij. Ideja je, da podatkovni zapis ozvezdij postavi čez zapis aktualnih dogodkov in ustvari povezavo vsakdanjega življenja z neizmerljivim medzvezdnim prostorom, znotraj katerega se odvija usoda človeštva. Avtor se poigrava tako z dejstvom, da risba dolgoročno ni obstojna, kot tudi s tem, da je risbo mogoče poljubno sestaviti iz več enot.

Erik Mavrič (Koper, 1979) je leta 2004 diplomiral iz slikarstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, kjer je leta 2008 tudi magistriral. Med študijem je leta 2002 prejel študentsko Prešernovo nagrado. Imel je nekaj samostojnih projektov, predvsem pa je sodeloval na več skupinskih razstavah doma in v tujini. Trenutno živi in dela v Krškem.

 

INFO: Ana Papež Križaj, ana.papez@obalne-galerije.si, T 070 760 950 


TTL