Obalne galerije Piran

GALERIJA
HERMAN PEČARIČ


FORMA VIVA

EX-TEMPORE PIRAN

PIRANSKI DNEVI
ARHITEKTURE


ARTMARKET

.
 
  ROSANNA RALJEVIĆ CEGLAR
RITMI NARAVE, unikatni nakit


  Galerija Herman Pečarič Piran
25. 8. - 8. 10. 2017
 

Otvoritev: petek, 25. 8. 2017 ob 20.00

Vodstvo po razstavi: sobota, 7. 10. 2017 ob 11.00.

Meje likovnega ustvarjanja in raziskovanja so danes neizmerno široke, toda v širšem kontekstu razstavnih programov galerij le redko srečamo ustvarjalnost na področju oblikovanja unikatnega nakita. Nakit gotovo sodi med najstarejše oblike dekorativne umetnosti, saj človeka spremlja od prazgodovine naprej. Je njegov najbolj intimni osebni okras, ki  – ob prastari želji po lepem – v različnih  obdobjih odraža še druge potrebe: po izstopanju, dokazovanju socialnega statusa, spola, vere. Prav tako je bil nakit nosilec posebnih pomenov v magičnih obredih, še vedno pa je znamenje moči in prestiža. Ne glede na uporabljene materiale in oblike sta mu v vseh časih skupni dve lastnosti: da je lep in da upošteva anatomijo delov človeškega telesa. Tudi v sodobnem času je pomemben del življenjskega sloga ter odraža sočasno duhovno in materialno bivanjsko kulturo.  

Razstavljeni kosi unikatnega nakita Rosanne Raljević Ceglar, diplomantke beneške akademije, ki živi in ustvarja v Izoli, ohranjajo estetsko in praktično funkcionalno vrednost, ki pa jima tako na ravni posamičnih izdelkov kot makro postavitve v konkreten interier doda še intimno občuteno vsebinsko-sporočilno identiteto, kar ustvarja tudi posebno vzdušje. Te značilnosti opredeljujejo njeno celotno simbolično poimenovano blagovno znamko NIIRO (iz japonščine rdeča), ki je že petnajst let prepoznavna v ožjemu nacionalnemu in tudi širšem mednarodnem prostoru. Na tej svoji prvi samostojni razstavi na Primorskem predstavlja šest kolekcij (iz različnih materialov in posledično različnih elementarnih barv ter različnih tehnik mreženja žic), ki jih je ustvarila v zadnjih dveh letih. Kot vedno, dosledno ohranja zelo natančno manualno realizacijo. Le-ta je plod znanja in izkušenj, nenehnega raziskovanja in preizkušanja različnih materialov, tako da končna stvaritev nima namena le ugajati in krasiti konkretnega ženskega dela telesa, ampak nosi še svojo lastno zgodbo, zagonetno v svoji celostni podobi in dražljivo v podrobnostih. Torej snuje sodobno in intimno občuteno oblikovalsko avtopoetiko, s čimer telesni okras presega zgolj primarno in tradicionalno vizualno dekorativno funkcionalnost ter postane likovni objekt, lahko tudi skulptura z močnim avtorskim pečatom.

Rosanna v ustvarjalnem procesu ne dopušča naklučij: izbira oblik, materialov in barv je s tehtnim premislekom vnaprej določena, saj sleherni detajl in njegove korelacije z drugimi racionalno sestavlja v tridimenzionalne forme konkretnega kosa nakita. Njene stvaritve odsevajo žlahtno simbiozo, v kateri se enakovredno prepletata draž starožitnosti tradicije izbranega medija ter sodobnega ustvarjanja. Tanko kovinsko žico, na prvi pogled surovo, grobo in hladno, avtorica – kot sama pravi – z nenavadnim vozlanjem in mreženjem, ki zahteva dolgotrajni proces vnaprej načrtovanega, natančno minucioznega, ponekod celo filigransko natančnega prepletanja in združevanja, ustvarja prefinjene in čutno organske opne kot nosilke forme izbranega nakita tako, da  ugodi tudi zahtevam udobne in prijetne nosljivosti. Površina mikro detajlov s svojimi reliefno-skulpturalnimi učinki, njihova sosledja in kombinacije smiselno sestavlja v žični objekt – nakit, ki se s svojo prosojnostjo navzven kaže kot krhek, lahkoten, nežen, čeprav je na otip kompakten, obstojen in trpežen. Bakrena, jeklena in srebrna žica, ki jim avtorica v izbranih kolekcijah pridruži še stvaritve iz žice iz papirja in plastike, postanejo materialne nosilke novih vizualnih interpretacij in intimnih zgodb kot miniaturnih del. Te pa ob vidni zaznavi od gledalca zahtevajo še fizični stik ter pritegnejo njegovo mentalno in emocionalno podstat.  

Rosanna Raljević Ceglar večkrat poudarja, da so glavni vzgib pri oblikovanju nakita še vedno rojstni in bivanjski prostor ter narava z vsemi svojimi elementarnimi danostmi. Prvinskosti in arhetipike mikro kozmosa obmorskega ambienta, zlasti zagonetnega podvodnega sveta z njegovimi drobnimi in specifičnimi segmenti in neprimerljivo skladnostjo sožitja le-teh, so ji tisti neusahljivi navdih in izziv, ki jih v ustvarjalnrm procesu ročno udejanja v izvirnih vzorcih in formah, določljivih za njene kolekcije. Gracilno elegantne zapestnice, graciozno in ekstravagantno izvedene ogrlice, izvirno minuciozno realizirani prstani in druge stvaritve so v svojem bistvu res modni dodatki, sestavljeni iz skrivnostno občutenih mikro detajlov, ki pa odsevajo intimna avtoričina videnja, razumevanja, doživljanja in čutenja okolja, v katerem živi. Postanejo torej sublimirana kodna znamenja ali intimne metafore, ki gledalcu dopuščajo različne čutne odzive in zlasti možnosti različnih pomenskih  interpretacij. Z domišljeno postavitvijo žičnih objektov in drugih kosov nakita v notranjost razstavišča ter z njihovimi vidnimi in otipnimi vrednostmi, s prosojnostjo in zračnostjo ustvari skladno celoto, združljivo z razsežnostmi v naravi. Ženska, tudi del narave, pa z nošenjem teh edinstvenih dodatkov na zapestjih, vratu, prstih in drugod še poudari zapeljivost, ženstvenost, romantiko, torej lastno prvinsko lepoto.                               Nives Marvin

V soboto, 7. 10. 2017 ob 11.00 vabljeni še na zaključni dogodek, ko vas bosta avtorica in kustosinja popeljali po razstavi unikatnega nakita.

 

Rosanna Raljević Ceglar

Rodila se je leta 1972 v Pulju. Po končani gimnaziji je nadaljevala študij na Accademii di Belle Arti di Venezia (I), kjer je leta 1996 diplomirala. Leta 2002 se je preselila v Slovenijo in se začela ukvarjati z avtorskim oblikovanjem nakita ter ustvarila blagovno znamko NIIRO. Bila je soustanoviteljica Galerije sodobnega nakita Taktil v Izoli.Sodeluje na številnih skupinskih  razstavah doma in v tujini  ter je dobila je več nagrad.  Leta 2013 je sodelovala tudi pri organizaciji razstave »Zlato severa – zakladi Poljske«. Ima status samostojne oblikovalke unikatnega nakita  (www.niiro.eu). Živi in dela v Izoli.  

 


TTL