Obalne galerije Piran

GALERIJA
HERMAN PEČARIČ


FORMA VIVA

EX-TEMPORE PIRAN

PIRANSKI DNEVI
ARHITEKTURE


ARTMARKET

.
 
  JANEZ MATELIČ
ČRTA IN RISBA, pregledna razstava

V sodelovanju z Društvom likovnih umetnikov Insula Izola.


  Mestna galerija Piran in Galerija Meduza Koper
16. junij - 24. avgust 2017
 

Odprtje: petek, 16. junij 2017, ob 20.30

Obalne galerije Piran so v sodelovanju z Društvom likovnih umetnikov Insula Izola pripravile prvo večjo pregledno razstavo Janeza Mateliča. Celostne predstavitve umetniških opusov sodijo med temeljne naloge Obalnih galerij Piran, ki z obsežnimi preglednimi in retrospektivnimi razstavami vseskozi spremljajo ter vrednotijo delovanje likovnih ustvarjalcev na Primorskem. 

Janez Matelič deluje v našem prostoru že več kot štiri desetletja. Prvič se je v Kopru  predstavil leta 1970 s prostorsko postavitvijo v Galeriji Loža. Njegova prva grafična razstava pa je bila leta 1973 na ogled v Galeriji Meduza. Sledile so številne samostojne in skupinske razstave doma in v tujini, ki govorijo o njegovem pestrem ustvarjalnem potencialu. 

Umetnik razvija izpoved, ki temelji na odrejeni in avtorsko jasno prepoznavni slogovni formi. Preprosta, stilizirana, risba je temelj njegove »simbolistične slike« ekspresivnega značaja. Njegove podobe so polne fabulativne retorike, ki pod površino skriva določeno izpoved, v kateri Matelič poglobljeno raziskuje lastno naravo oziroma odnose med ljudmi. Analiza teh vsebin je osrednja naloga pregledne razstave.

Umetnik, ki je vse do danes ohranil svoj nemirni raziskovalni duh in željo po eksperimentiranju, je vzporedno posegal tudi po drugih medijih, predvsem slikarstvu. Z najnovejšimi deli je presenetil s prestopom v keramično likovno zvrst (ustvarjanje keramike). Kot najpomembnejša pa ostaja vseskozi  grafika. Le-ta  je v heterogenem umetniškem ustvarjanju nekakšen povezovalen člen, s pomočjo katerega je avtor na polju slovenskega in mednarodnega prostora gradil svojo prepoznavnost. Pregledna razstava Janeza Mateliča se zato primarno opira na njegovo grafično produkcijo. 

Glede na avtorjev obsežen opus bo razstava postavljena v dveh galerijah, v Mestni galeriji Piran in v Galeriji Meduza Koper, ki bosta odpirali svoja vrata z manjšim časovnim zamikom. Izbor grafik in slik iz različnih ustvarjalnih obdobij in vrhunci njegovega opusa bodo na ogled v piranski galeriji – odprtje 16. junija 2017 ‒, v Kopru pa bomo 5. julija odprli razstavo najnovejšega keramičnega cikla in  predstavili monografsko publikacijo. Spremni katalog z reprodukcijami reprezentativnih del, strokovnimi besedili, obsežno dokumentacijo in arhivskimi posnetki ponuja do sedaj najbolj celovit vpogled v Mateličevo več kot štiri desetletja dolgo ustvarjalno pot.

Ob izjemnem likovnem opusu ima pomembno mesto tudi avtorjeva angažiranost pri grafični produkciji drugih ustvarjalcev, predvsem primorskih umetnikov. Njegov Atelje-galerija SQART je od ustanovitve leta 1996 pomembna referenčna točka slovenske grafične ustvarjalnosti.

Obenem napovedujemo odprtje drugega dela razstave in predstavitev monografije, v sredo, 5. julij 2017, ob 20.00 v Galeriji Meduza v Kopru.

INFO: Majda Božeglav Japelj, T 051 362 948, majda.bozeglav-japelj@obalne-galerije.si

         Tatjana Sirk, T 051 362 983, galerija.meduza@obalne-galerije.si

 
TTL