Obalne galerije Piran

GALERIJA
HERMAN PEČARIČ


FORMA VIVA

EX-TEMPORE PIRAN

PIRANSKI DNEVI
ARHITEKTURE


ARTMARKET

.
 
  MILENA GREGORČIČ
LINIJE IN TRANSPARENCE,  prostorska postavitev


  Mestna galerija Piran
3. februar - 10. marec 2017
 

Odprtje: petek, 3. februar 2017 ob 19.00

Slikarka, grafičarka, ilustratorka in oblikovalka  Milena Gregorčič, diplomirala je leta 1976 na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani na oddelku za slikarstvo in tu magistrirala leta 1978 na oddelku za grafiko, je uveljavljena v ožjem nacionalnem in širšem prostoru. V Obalnih galerijah Piran smo pred dvajsetimi leti predstavili njene serigrafije v okviru projekta Grafika v Sloveniji po letu 1945, katere so odkrile avtorico kot izjemno perfekcionistko v izbranem metjeju. Tudi prostorska predstavitev slik v Mestni galeriji Piran, ki jo je poimenovala Linije in transparence, dokazuje avtoričin skrbno vnaprej domišljen koncept postavitve v konkretno razstavišče in ne glede na izbrano podlago prozorne folije ali platna, še njeno fascinantno izražanje s črtami kot elementarnim likovnim sredstvom.    

Projekt Linije in transparence je Milena Gregorčič konceptualno zasnovala v lanskem letu, na pričujoči razstavi v Mestni galeriji Piran dosega drugačno interpretacijo in interakcijo s konkretnim prostorom in časom, ki, osvobojen deskriptivnosti, za obiskovalca predstavlja novo doživetje in izziv v iskanju pomenov in vsebin. Skrivnostno fantazijske linijske forme na nekonvencionalnih trakastih in transparentnih folijah atraktivno lebdijo ali vzvalovijo v prostor tako, da asocirajo na valovanje, vedno pa elegantno zapolnjujejo prostor. Gledalca sprovocirajo še v možnosti iskanja različnih gledišč ter posledično spreminjajočih svetlobnih učinkov in senčenj. Le-tem se pridružujejo tradicionalno predstavljene slike na folijah in platnih, ki s pogledom od blizu razkrivajo avtoričine ustvarjalne, intelektualne, karakterne in metjejske razsežnosti. Razstava kot celota deluje senzacionalno, sugestivno, v segmentih tudi pomirjujoče meditativno in skrivnostno vznemirljivo ter neposredno evocira ponotranjeni avtoričin svet. Posamična dela postanejo metafore njenega mentalnega in emocionalnega sveta, resničnega in duhovnega v prostoru in času, kar interpretira v avtorsko edinstvene in estetsko fascinantne interpretacije. Čas je ustavljen, otrpnjen je v večnost, nas pa popelje v nek drugi prostor in čas, nekam daleč onstran sedanjega civilizacijskega vsakdanjika, nekam  v tisti »nadrealni« svet popolne elementarnosti, tišine in miru. Avtoričina avtopoetika je brez dvoma osvobojena kakršnih koli zunanjih vplivov in pogojena zgolj z njenim subtilnim značajem, videnji in doživljanji ter posledično postane intimno čuteča in hkrati univerzalno izpovedna. 

Razstavo spremlja katalog z zapisom Nives Marvin, kustosinje razstave.

Kratka biografija

Magistrica umetnosti Milena Gregorčič se je rodila leta 1952 v Ljubljani. Obiskovala je ljubljansko srednjo Šolo za oblikovanje, kjer je maturirala na oddelku za grafiko. Študij je nadaljevala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani na oddelku za slikarstvo, kjer je leta 1976 diplomirala. Podiplomski študij je nadaljevala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani na specialki za grafiko pri prof. Marjanu Pogačniku in Zvestu Apolloniju, kjer je magistrirala leta 1978. Zaposlena je bila na Slovenskih železnicah, kjer je delala na področju oblikovanja celostne grafične podobe. Oblikovala je številne publikacije, koledarje, plakate, vabila, načrtovala postavitve prireditev, poslikave vlakov, označevanja poslopij  itn. Poleg obsežnega dela v okviru redne zaposlitve je v sodobni likovni umetnosti zapisana kot slikarka, grafičarka in oblikovalka, kar potrjujejo številne razstave, raznovrstna oblikovanja od dekanskih verig, celostnih podob, knjižnih oprem pa do poštnih znamk.

Svoja dela je predstavila na 67 samostojnih in na preko 380 skupinskih razstavah doma in v tujini: Brno, Krakow, Celovec, Udine, Subotica, Vrbas, Tuzla, Sarajevo, Novi sad, Pančevo, Kyoto, Zrenjanin, San Giorgio, Karlovac, Zadar, Kragujevac, Zagreb, Bitola, Dunaj, Beograd, Arandjelovac, Nikšić, Cetinje, Wroclaw, Bradford, Seul, Trst, Pariz,  Semproniano, Brescia, Nürnberg, Kunsan City, Linz, Hirošima, Maastricht, Tokyo, Varna, Praga, Giza-Kairo, Frederiksvaerk, Vilna, Cadaqués, Chiddingly, Bages, Hillerød, Olkusz, Bruselj,  New York, Stockholm.  Od leta 1976 je članica Društva likovnih umetnikov Ljubljana v Zvezi društev likovnih umetnikov Slovenije. Živi in dela v Ljubljani.

 
TTL