Obalne galerije Piran

GALERIJA
HERMAN PEČARIČ


FORMA VIVA

EX-TEMPORE PIRAN

PIRANSKI DNEVI
ARHITEKTURE


ARTMARKET

.
 
  50. MEDNARODNI EX-TEMPORE PIRAN
28. avgust‒5. september 2015


 

50. MEDNARODNI SLIKARSKI EX-TEMPORE 

Častni pokrovitelj 50. obletnice je Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije. 

V prvih septembrskih dneh je Piran spet stičišče ter kraj srečevanja in stanovskega druženja več kot štiristo slikarjev in keramičarjev ter številnih obiskovalcev; to turističnemu utripu starega mestnega jedra daje še posebno vzdušje. Tako Ex-tempore Piran ostaja eden najpomembnejših kulturnih dogodkov, ki na najbolj žlahten način soustvarja in nadaljuje že prepoznavno tradicijo Pirana kot mesta umetnosti. Ex-tempore je hkrati tudi ena redkih likovnih manifestacij, ki vsa ta desetletja omogoča zbirateljem in gospodarskim družbam, da si s svojo soudeležbo ustvarjajo kakovostne zbirke likovnih del. Likovniki najrazličnejših zvrsti, med katerimi se znajdejo tudi akademsko formirani ustvarjalci in nadarjeni mladi avtorji na začetku umetniške poti, prihajajo iz več kot desetih držav, kar dokazuje preseganje meja zgolj ožjega lokalnega prostora in priznanje v mednarodnem prostoru. 

V tem času, še posebej letos, ob 50. obletnici,  v Obalnih galerijah Piran – tudi s sodelovanjem partnerjev – organiziramo številne spremljajoče razstave in druge kulturne dogodke. 

Prva v nizu je razstava Mojih 5 najljubših (Slike iz zbirke mednarodnega slikarskega Ex tempora Piran), ki jo odpiramo v petek, 28. avgusta 2015, ob 20. uri v galeriji Loža v Kopru. 

Predstavljene bodo slike iz zbirke nagrajenih del tega vsakoletnega umetniškega tekmovanja, ki je nastajala od ustanovitve dalje (1966) in se iz leta v leto bogati.

Vsakoletni izbor najboljših del (velika odkupna nagrada grand prix, nagrada za delo mladega avtorja, najboljši akvarel …) opravi strokovna žirija, sestavljena iz likovnih kritikov in umetnostnih zgodovinarjev (letos so člani Aleksander Bassin in Breda Škrjanec iz Slovenije, Eugen Borkovsky iz Hrvaške ter Massimo Premuda iz Italije, tajnica žirije je Majda Božeglav Japelj). V zelo kratkem času, le nekaj ur po tem, ko udeleženci oddajo svoja platna, morajo člani žirije odbrati najboljše stvaritve. Selekcija poteka ob soočanju različnih individualnih pozicij sodelujočih strokovnjakov, med živahnim pogovorom in izmenjavo mnenj, na koncu pa iz za osrednjo razstavo izbranih slik izluščijo nagrajena dela. 

Slikarska zbirka ponuja širok izrazni repertoar standardne produkcije, ustvarjene s pretežno tradicionalnimi postopki v polju slike, kamor redko zaidejo eksperimentalne umetniške formulacije. Tekmovalni značaj prireditve predstavlja za udeležence poseben izziv, saj snovanje  v specifičnih razmerah - v omejenem času, z razpoložljivimi materiali in izbrano tehnologije dela - ponuja nevsakdanjo priložnost za preverjanje lastnega ustvarjalnega potenciala. Temu izzivu se v preteklosti niso mogli upreti nekateri danes dodobra uveljavljeni umetniki, kot so Gustav Gnamuš, Živko Marušič, Cveto Marsič, Boris Zaplatil, Brane Sever, Vladimir Makuc, Andrej Jemec, Zvest Apollonio, Kostja Gatnik, Kiar Meško, Boris Jesih, Lojze Logar, Herman Gvardijančič, Zmago Jeraj, Sergej Gligorov, Franc Novinc, Jože Tisnikar, Mauro Stipanov, Bruno Paladin, Dušan Fišer, Matej Košir, Gani Llalloshi, Majda Skrinar, Uršula Berlot, Joni Zakonjšek in še vrsta drugih prejemnikov glavne ali katere od ostalih nagrad. 

Za razstavo so kustosinje Obalnih galerij Piran (OGP) Tatjana Sirk, Nives Marvin in Majda Božeglav Japelj, skupaj z likovnim kritikom, nekdanjim kustosom v OGP Andrejem Medvedom, med nagrajenimi deli po svojem okusu, povsem neobremenjeno, izbrali svojih pet najljubših.

16. MEDNARODNI EX-TEMPORE KERAMIKE

Mednarodni slikarski ex-tempor Piran smo pred šestnajstimi leti nadgradili in obogatili z Mednarodnim ex-temporom keramike. V teh letih se je tudi ta manifestacija izoblikovala v samostojen in prepoznaven projekt s pestro mednarodno udeležbo keramikov, ki se prijavljajo z vedno bolj kakovostnimi keramičnimi deli. Tudi piranski Mednarodni ex-tempore keramike dokazuje, da je tradicionalno oblikovanje keramike že zdavnaj preseženo z inovativnimi tehnološkimi in vsebinskimi pristopi, ki to likovno zvrst dokončno umeščajo v polje umetnosti. Pri selekciji in izboru del za razstavo  je ključna vloga mednarodne žirije, ki strokovno in suvereno opravi izbor. Letos jo sestavljajo Geraldine Blais iz Italije, Iztok Maroh iz Slovenije in Danijela Pičuljan iz Hrvaške, tajnica žirije je Tatjana Sirk. V ožji izbor za razstavo, ki ga žirija opravi že v mesecu juniju na podlagi fotografij, je letos  uvrščenih 34 keramičnih del keramikov iz šestih držav. Žirija se dan pred podelitvijo nagrad in odprtjem razstave sestane v Piranu, si natančno ogleda izbrana dela in podeli razpisane nagrade. 

Letošnji skupni nagradni fond znaša 28.150 €.

Ponovno bomo podelili tudi častni priznanji občinstva za slikarstvo in keramiko, letos že na svečani zaključni prireditvi. Razstavi bosta zato prvič na ogled že v soboto, 5. septembra, v popoldanskih urah pred večerno razglasitvijo nagrad. Obiskovalce vabimo, da v tem času glasujejo za najboljše likovno delo po njihovem izboru.  

 

 TTL