Obalne galerije Piran

GALERIJA
HERMAN PEČARIČ


FORMA VIVA

EX-TEMPORE PIRAN

PIRANSKI DNEVI
ARHITEKTURE


ARTMARKET

.
 
  ART&FASHION


  Galerija Meduza, Koper
16. 6. - avgust 2012
 

Otvoritev: sobota, 16. 6. 2012 ob 20. uri


Multimedijski projekt študentov magistrskega študija oblikovanja tekstlij in oblačil Oddelka za tekstilstvo, NTF, Univerze v Ljubljani
Marcela Horvat, Vendi Jukić Buča, Andreja Kragelnik, Marita Narobe, Peter Movrin, Brigita Potisek, Sanija Reja, Karmen Sedeljšak, Nina Tomažin, Nika Torkar, Tjaša Žgalin
Moda pomeni masovno komunikacijo, ki izraža odnos do časa, prostora, vrednosti in ideologij.
Umetnost in moda imata dolgo zgodovino medsebojnega vplivanja in skupnega raziskovanja, ki presega iskanje zgolj všečne in zapeljive oblike. Osnova je vedno telo, ki ponuja nove eksperimente, vzbuja emocije in vizualne konflikte.
Poraba izdelkov današnje tržno usmerjene družbe ne temelji na resničnih potrebah ali povpraševanju, v današnji modi oblačila ne nosijo samo vloge oblačenja, ampak postanejo tudi sredstvo za konceptualno izražanje, družbeno komunikacijo ali orodje provokacije. V svetu modnega oblikovanja zasledimo kreativne intelektualce: z začetki nadrealizma Else Schiaparelli do radikalne mode osemdesetih let Rei Kawakubo in Yohji Yamamote, preko mehanskih eksperimentov Husseina Chalayana, sodobnih invencij Martina Margiele in oblačilnih skulptur Victorja & Rolfa, ki s svojimi vizionarskimi deli vplivajo na razvoj mode, stimulirajo nova razmišljanja in sodobne tekstilne tehnologije.
V tokratnem projektu, ki smo ga enostavno poimenovali ART&FASHION, so študentje magistrskega študija oblikovanja tekstilij in oblačil, pod mentorstvom prof. Dušana Kirbiša in Almire Sadar, iskali inspiracije za svoje delo v umetniških delih slovenskih slikarjev. Na osnovi doživljanja del iz stalne zbirke Obalnih galerij Živka Marušiča, Emerika Bernarda, Andraža Šalamuna in Dušana Kirbiša, so nastala bolj ali manj eksperimentalna oblačila in instalacije.
TTL