Obalne galerije Piran

GALERIJA
HERMAN PEČARIČ


FORMA VIVA

EX-TEMPORE PIRAN

PIRANSKI DNEVI
ARHITEKTURE


ARTMARKET

.
 
  NAGRADE XLV. mednarodnega slikarskega ex-tempora Piran  XLV. mednarodni slikarski ex-tempore

Mednarodna strokovna žirija v sestavi:

- Majda Božeglav Japelj iz Pirana
- Renzo Grigolon, Grado (Italija)
- Sabina Salamon, Rijeka (Hrvaška)
- Toni Biloslav, Piran (tajnik)

Žirija je izvolila predsednico žirije gospo Sabino Salomon in imenovala tajnika žirije gospoda Tonija Biloslava.

Prijavilo se je 310 udeležencev. Oddanih je bilo 275 likovnih del. Razstava je postavljena v prostorih skladišča soli Monfort. Razstavljenih je 79 del.

ODKUPNA NAGRADA ZA NAJBOLJŠE DELO SLIKARSKEGA MARATONA, ki jo je izbrala mednarodna strokovna žirija in jo podeljujejo Obalne galerije Piran, je v obliki samostojne razstave v Galeriji Herman Pečarič v letu 2011. Podelil jo bo soorganizator prireditve slikarskega maratona, gospod Igor Teršar, direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Prejme pa jo DUŠAN STERLE.

NAGRADE ZA AKVAREL
1. Odkupno nagrado za akvarel, ki jo podeljuje zasebni zbiratelj iz Portoroža prejme IVANA MARADIN.
2. Odkupno nagrado za akvarel, ki jo razpisuje Banka Koper bo podelil gospod Vladimir Frančiškin, prejme pa jo METKA PEPELNAK.
3. Odkupno nagrado za akvarel, ki jo razpisuje Top line d.o.o. iz Portoroža bo podelil gospod Zvone Uhelj, prejme pa jo MILAN TODIĆ.

Nagrado za najboljše delo v tehniki akvarela po izboru mednarodne žirije, ki jo podeljujejo Obalne galerije Piran, prejme NUŠA LAPAJNE za likovno delo z naslovom Metamorfoza pogleda.

a

Obrazložitev:
Nuša Lapajne je z instinktivnim prepričanjem ustvarila akvarel v polnem pomenu besede, tudi glede dimenzij velikega formata. Različni svetlobni utrinki, ki povzemajo barvo, ponazarjajo širok spekter perceptivnih možnosti tehnike akvarela.

 POSEBNE NAGRADE

- Golden in trgovine Art Ljubljana razpisujejo nagrado v obliki slikarskega materiala, ki jo bo podelil gospoda Sandra Lubej in jo prejme BENJAMIN ŽNIDARŠIČ.
- Liquitex in trgovine Art Ljubljana razpisujejo nagrado v obliki slikarskega materiala, podelila jo bo Nina Beguš, prejme pa jo STOJAN RUTAR.
- LEFRANC & BOURGEOIS in trgovine Art, Ljubljana podeljujejo nagrado v obliki slikarskega materiala, podelila jo bo gospa Barbara Hočevar, prejme pa jo VOJKO GAŠPERUT.
- Kompas turizem iz Portoroža podeljuje nagrado v obliki dvodnevnega izleta za štiri osebe s katamaranom PRINCE OF VENICE v Benetke, ki jo bo podelil Marko Tancer in jo prejme TEA BIČIĆ.
- Turistična agencija Maona d.o.o. iz Pirana podeljuje nagrado,ki jo je izbrala mednarodna strokovna žirija in je v obliki tridnevnega potovanja za tri osebe z obiskom sejma ARTE FIERA v Bologni januarja 2011, podelila jo bo ga. Polona Senčar, prejme jo VASKO VIDMAR.


HOTELSKE IN PENZIONSKE NAGRADE

1. Nagrado hotelov San Simon Resort iz Izole prejme DAVID LIČEN.
2. Nagrado hotelsko-turističnega podjetja Belveder iz Izole prejme ZAKHAR VALIEV.
3. Nagrado Hotela Tartini, bo podelila ga. Andreja Frelih in jo prejme NIKO RIBIČ.


ODKUPNE NAGRADE

1. Nagrado, ki jo razpisuje Adriatic Slovenica PE Koper prejme LJUBO RADOVAC.
2. Nagradi podjetja Marovt d.o.o. iz Stranic bo podelila ga. Mojca Marovt Haložan in ju prejmeta DUŠAN KOVAČ in HARI IVANČIĆ, slednji prejme tudi častno priznanje žirije.
3. Nagrado Splošne plovbe iz Portoroža, bo podelila ga. Sabina Hodžič, prejme pa jo SUZANA BRBOROVIČ.

 


VELIKE HOTELSKE NAGRADE

1. Nagrado Lifeclass hotelov, bo podelil g. Jager Janez in jo prejme SIMON KASTELIC.
2. Nagrado hotelov Bernardin bo podelil g. Drago Papež, prejme pa jo MIRNA SIŠUL.
3. Hotel Piran, ki je v sklopu hotelov Bernardin podeljuje dve nagradi; izročil ju bo gospod Drago Papež, prejmeta ju ANDREJ SCHLEGEL in SILVANA KONJEVODA.


POSEBNA VELIKA NAGRADA
1. Nagrado razpisujejo trgovine ART in je v obliki slikarskega materiala, podelil jo bo g. Miran Prodnik, prejme pa jo BRANKO PIZZUL.

 

VELIKE ODKUPNE NAGRADE - vse po izboru strokovne žirije

1. Družba Casino iz Portoroža razpisuje nagrado za prosto temo prejme jo JOŽE KOTAR.
2. Terme Krka d.o.o. Novo mesto PE Talaso Strunjan razpisujejo nagrado na temo »Soline«; podelila jo bo Elizabeta Eršek, prejme jo TEREZA PAVLOVIČ, ki prejeme še časno priznanje žirije.
3. Nagrado pomorske agencije Capris Koper, za temo »Morje«, bo podelila Karmen Tisnikar in jo prejme MARTA FREI, ki tudi prejeme tudi časno priznanje žirije.
4. Podjetje Stavbenik, iz Kopra razpisuje nagrado za temo »Solinska polja«, podelil jo bo g. Mitja Petrič in jo prejme MARTINA ŽERJAL.
6. Občina Piran podeljuje nagrado na temo »Piran« izročil jo bo
g. Tomaž Gantar, prejme pa jo TANJA PEČANIČ.

 

Odkupno nagrado za najboljše delo avtorja starega do 35 let, je izbrala mednarodna strokovna žirija. Nagrada je v obliki samostojne razstave v piranski galeriji Herman Pečarič. Podeljujejo jo Obalne galerije Piran, prejme jo KLEMEN ZUPANC, za likovno delo Supernova v Piranu

a

Nagrada za mladega avtorja, ki nosi naslov Supernova v Piranu, kaže zrelost v obvladovanju slikarske tehnike in kompozicije. A ne zgolj to, avtor zna svoj ustvarjalni pristop v vsebini aktualizirati z domišljeno intelektualno igo znotraj ikonografske tradicije. Gre za prenašanje filmskega kadra, medijske podobe, na slikarsko platno, ki ponuja tako nov kontekst in vsebino.

Pred podelitvijo Grad Prix-a bomo podelili še nekaj častni priznanj mednarodne žirije. Prejmemo jih: BARBARA JURKOVŠEK, IVO MATOŠIČ in ALEKSANDER BREZLAN.

 

GRAND PRIX XLV. mednarodnega slikarskega ex-tempora, je izbrala mednarodna strokovna žirija in ga podeljujejo Obalne galerije Piran. Prejme jo BOJAN ŠUMONJA za likovno delo »Red roses«.

a

Obrazložitev:
Obstajajo priložnosti, ko žiriji ni potrebno razpravljati o izboru. Tako je bilo tudi v primeru Bojana Šumonje, prejemniku Grand prixa na Ex-temporu 2010. Gre za delo, ki sodi v slikarstvo z veliko začetnico in potrjuje visoko kakovost neke uspešne ustvarjalne poti.V močnih in ekspresivnih barvah razbiramo večplastnost: od povzemanja nikoli videnih fizičnih prostorov do tistih skritih v naši podzavesti. Delo kaže na avtorja, ki brez dvoma razume in obvlada slikarski medij.

 

 


TTL