Obalne galerije Piran

GALERIA
HERMAN PEČARIČ


FORMA VIVA

EX-TEMPORE PIRAN

PIRAN DAYS OF
ARCHITECTURE


ARTMARKET

 
  LOJZE SPACAL
100 let rojstva


  Prva pregledna razstava mozaikov, tapiserij in likovne opreme ladij
 

Otvoritve razstav: petek, 8. 6. 2007

ob 18. uri: Galerija Loža Koper

(mozaiki, tapiserije)

 

ob 20. uri: Mestna galerija Piran

(mozaiki, tapiserije)

 

ob 21. uri: Vila San Marco Portorož

(likovno-dokumentarna razstava ladijske opreme)
V sodelovanju s Splošno plovbo Portorož

 


Častna pokrovitelja razstav sta Tomaž Gantar, župan Občine Piran in Riccardo Illy, predsednik deželne vlade Furlanije-Julijske krajine.

Kulturni program: glasbenika Rudi Bučar in Zdenko Cotič.

Trajanje razstav: 8. 6. – 31. 8. 2007

Lojze Spacal


 

 V sklopu razstav ob stoti obletnici rojstva mednarodno uveljavljenega grafika in slikarja Lojzeta Spacala (Trst, 15. 6. 1907 - Nabrežina, 6. 5. 2000) Obalne galerije organiziramo prvo pregledno razstavo Spacalovih mozaikov in tapiserij ter prvič predstavljamo še na novo odkrita dela likovne opreme ladij. Razstavo spremlja trojezični katalog z zapisom Nives Marvin, kustosinje razstave, s številnimi reprodukcijami in seznami evidentiranih mozaikov in tapiserij.

V Kopru sta v tem času na ogled še dve razstavi o Lojzetu Spacalu

Galerija Meduza, Koper (prodajna razstava Spacalovih del)
Otvoritev: sobota, 16. 6. 2007 ob 21. uri
Trajanje razstave: 16. 6. - 15. 9. 2007


Koper: Avla Pokrajinskega muzeja Koper (Spacal in Istra);
v sklopu praznovanj petdesete obletnice Luke Koper; pokrovitelj Luka Koper;
Trajanje razstave: 25. 5. - 31. 8. 2007

 

 

Priprave razstave - s sodelovanjem mojstrovega vnuka, g. Martina Spacala, so potekale več kot leto dni: evidentirali in fotografsko dokumentirali smo Spacalovo stensko slikarstvo s poudarkom na mozaikih in tapiserijah, kar je predstavljeno v piranski Mestni galeriji in v koprski Galeriji Loža. Na naše presenečenje smo odkrili večje število mozaikov in veliko število tapiserij, večina od teh doslej ni bila znana v javnosti. Nahajajo se v različnih zbirkah: v pomembnih zbirkah galerij (v Rimu, Genovi, Ljubljani, Štanjelu, Novem Sadu), ustanov in podjetij (Trstu, Genovi, Spillimbegu, zamejstvu, Portorožu) in zlasti v številnih zasebnih zbirkah (od Bologne, Milana, v različnih krajih v zamejstvu, Ljubljani, Kranju) ter v dediščini družine Spacal. V razstaviščih Obalnih galerij je predstavljen izbor mozaikov (nekateri - v Ljubljani, Gorici in Piranu so sestavni del stavb in so foto-dokumentarno predstavljeni) in tapiserij ter je to prva celovita predstavitev ter za stroko in javnost odkritje doslej nepoznanih monumentalnih del sicer mednarodno priznanega in vrhunskega grafika, risarja in slikarja.

Evidentirano število tovrstnih umetnin in njihove datacije dokazujejo, da sta mojstru obe zvrsti - neprekinjeno, več kot štirideset let pomenili tudi pomembni področji opredmetenja kreativnih hotenj. Motivi, način upodabljanja in barve so seveda prepoznavno spacalovski, predhodno upodobljeni v drugih zvrsteh, zlasti grafike, risbe, slike in pretežno v komornih formatih. Spacal je v sodelovanju z mojstri mozaicisti (z delavnico Alfia Tombossa, Slavkom Kranjcem, Luco Pessoli in s Scuolo mozaicisti del Friuli Spilimbergo) in izkušenimi tkalkami (iz delavnice Ateljeja 61 iz Novega Sada, iz ljubljanske Dekorativne, s Sandro Loszach in Irmo Vogrig iz Benečije ter z Magdo Starec Tavčar iz Padrič) realiziral presenetljivo veliko število mozaikov in tapiserij. Navedena dejstva pa dokazujejo še mojstrov spoštljiv odnos do teh dveh tehnološko zahtevnih zvrsti slikarstva in danes že skoraj pozabljenih. Intima Spacalove likovne poetike, vsebinsko tako določljiva izvorni naravni lepoti in civilizacijski arhetipiki Krasa in Istre, z vso možno izrazno močjo zaživi na formatih in materialih (kamen, steklo na mozaikih ter volna na tapiserijah) veličastnih dimenzij, da ob vidu angažira še druga gledalčeva čutila.

Razstavo mozaikov in tapiserij ter izdajo kataloga so finančno omogočili Ministrstvo za kulturo RS, Občina Piran in Mestna občina Koper.

Ob pripravah predstavitve tega Spacalovega opusa pa smo odkrili še tudi doslej popolnoma nepoznan segment njegovega ustvarjanja: to je likovna oprema luksuznih čezoceank in drugih ladij (Eugenio C, Raffaello, Leonardo da Vinci, Roma, Oceania, Saturnia,...). Segment tega gradiva: ohranjene dokumente, fotografije, originalne slikane predloge in detajle Spacalovih monumentalnih panojev so razstavljeni in tudi prvič predstavljeni javnosti v portoroški Vili San Marco (v sodelovanju s Splošno plovbo Portorož) in v Avli Pokrajinskega muzeja v Kopru (v sodelovanju z Luko Koper).

Ime Lojzeta Spacala je nedvomno zapisano v zgodovini italijanskega, slovenskega in svetovnega sodobnega slikarstva druge polovice dvajsetega stoletja, kar dokazujejo številne mednarodne strokovne nagrade in priznanja. Obalne galerije Piran z razstavami v petih razstaviščih v Slovenski Istri ne zgolj obeležujemo stoletnice mojstrovega rojstva, obujamo hkrati še pomemben segment polpretekle zgodovine tega prostora. Mojster Spacal je namreč od leta 1954, ko je kupil hišo na piranski Punti, pa vse do začetka 70. let, več mesecev na leto tudi tu živel in delal. V svetu umetnosti že uveljavljen avtor s prepoznavno likovno poetiko - imenovali so ga že „likovni trubadur Krasa" - je bil izzvan še s čarom slovenskih istrskih obmorskih mest in zaledja. Tudi kasneje, ko se zaradi turističnega vrveža ni več vračal v Piran, so mu motivi, ki jim izvor prepoznavamo v tem konkretnem ambientu, ostali stalnica številnih upodobitev. V Galeriji Meduza v Kopru je za ljubitelje mojstrove umetnosti prodajna razstava njegovih del v različnih tehnikah.

 

ARHEOLOŠKA TRTA, 1969
200 x 300 cm, kamen, steklo,
Realizacija: SMF Spilimbergo
Doberdob, Občina Doberdob (Sejna dvorana)


RICHIAMO FOLCLORISTICO I, 1998. leta
50 x 71 cm, kamen
Realizacija: SMF Spilimbergo
Spilimbergo: SMF


MOZAIK V ATRIJU KULTURNEGA DOMA GORICA, 1981
276 x 584, kamen
Realizacija: SMF Spilimbergo


KRESNA NOČ, 1965
osnutek za tapiserijo, 190 x 140 cm, slika na papirju


KRESNA NOČ, 1965
190 x 140 cm, volna
Realizacija: Atelje 61, Novi Sad (Zora Lazić, Milenka Isakov, Ružica Isakov, Vidosava Ostojić)


BARKE, 1999
167 x 215, volna
Realizacija: Atelje 61, Novi Sad
Zasebna zbirkaTTL