Obalne galerije Piran

GALERIA
HERMAN PEČARIČ


FORMA VIVA

EX-TEMPORE PIRAN

PIRAN DAYS OF
ARCHITECTURE


ARTMARKET

.
 
  Mednarodni kiparski simpozij Forma viva Portorož 2009


  Delovišče Forme vive na polotoku Seča

21. 9. - 17. 10. 2009

 

 

PRVA TISKOVNA KONFERENCA: petek 25. 9. 2009 ob 11h

TISKOVNA KONFERENCA: petek 16. 10. 2009 ob 11h

ZAKLJUČNI DOGODEK: sobota 17.10. 2009 ob 16h

Od 21. septembra do 17. oktobra bo potekal mednarodni kiparski simpozij Forma viva, ki se odvija vsako drugo leta že od leta 1961. Letos so Obalne galerije Piran - selektor Toni Biloslav - povabile umetnike iz štirih držav: Zhao Li iz Kitajske, Chrisa Petersona iz Nizozemske; Gorazda Poposkega iz Makedonije in Petra Rollera, ter tri kamnoseke (Viliama in Romana Gažika ter Viliama Galla) iz Slovaške, ki bodo asistirali.

1

 

 

Li Zhao (Kitajska): rojena l.1963 v Chengduju, Kitajska. Diplomirala je leta 1987 na Akademiji likovnih umetnosti in oblikovanja na Univerzi Tsinghua. Je direktorica sichuanskega umetniškega kiparskega združenja. Dela v granitu, marmorju in bronu, v svojih skulpturah pa izraža kitajsko filozofijo, kjer je bistvo vsega ravnotežje (Ying-Yang). Sodelovala je pri več pomembnih razstavah na Kitajskem, v Nemčiji, ZDA, Avstriji, Italiji in Madžarski.

 

a

 

 

Chris Peterson (Nizozemska): rojen l. 1976 v Bilthovenu, Nizozemska. Je ustanovitelj in glavni direktor mednarodnega kiparskega prostora Zwolle. Dela v granitu, marmorju, bronu. V svojih delih išče podobnosti prostora in strukture z obema, tako primitivno kot tudi sodobno arhitekturo. Razstavljal je v Nemčiji, Nizozemski, Rusiji, Grčiji, ZDA, Japonski, Italiji, Španiji, Švici, Južni Koreji, ZAE in Sloveniji.

 

3

 

 

 

Gorazd Poposki (Makedonija): rojen l. 1967 v Skopju, Makedonija. Leta 1992 je diplomiral na Akademiji likovnih umetnosti v Skopju. Živi in dela v New Yorku. Ustvarja v različnih materialih in medijih (akvarel, video...) Razstavljal je na samostojnih in skupinskih razstavah po Evropi in ZDA. Nekatere njegove skuplture so del stalne razstave in last zasebnih zbirateljev še v Avstraliji, na Japonskem, ter v Makedoniji. 

 

4

 

 

 

 

Peter Roller (Slovaška): rojen l. 1948 v Bratislavi, Slovaška. Leta 1975 je diplomiral na Akademiji likovnih umetnosti v Bratislavi, kjer je sedaj tudi redni profesor kiparstva.
Je tudi predsednik Nippon kluba. Poleg kiparjenja se ukvarja tudi z grafiko in slikarstvom. Sodeloval je že na večih mednarodnih simpozijih v Sloveniji, Madžarski, Japonski, ZDA, Nemčiji, Češki, Slovaški in Avstriji.


TTL